Патисони слід брати маленькі, діаметром 3-5 см, тоді вони особливо хрумкі та щільні, в них немає насіннячка.
Отже, патисончики помити, зрізати в них хвостики та слід від цвітіння.
В каструлі поставити варитися маринад, на таку кількість патисонів потрібно приблизно 3 літри маринаду.
А в цей час в іншій каструлі закип'ятити воду і починати бланшувати в ній спочатку часник із гілочками петрушки, листям вишні, хрону та селери, парасольками кропу (приблизно 2 хв.). У кожну літрову баночку (звичайно, попередньо підготовлену) потрібно закласти по 2 зубчики часнику, гілочку петрушки, по листочку вишні, селери та частинку листка хрону. Потім бланшувати ягоди аличі, теж близько 2 хв. На кожну баночку потрібно 6 ягідок. Далі бланшувати вже самі патисони - приблизно 5-7 хвилин, залежно від розміру та щільності. Розкласти їх в банки, не докладаючи трішки до верху. Потім знову пробланшувати та закласти листки зелені. Залити до країв банки кип'ячим маринадом, закатати.
Перевернути банки кришкою до низу, добре закутати і не відкривати десь 2 дні, доки повністю не вихолонуть.
Таким рецептом в нашій сім'ї користуються вже дуже давно. Ні моя мама, а ні я не признаємо оцту і лимонної кислоти в консервації - відразу відчувається їхній штучний кислотний смак та запах, що забивають саму страву. Та й не корисно це. А алича майже не має запаху, її смак добре поєднується з патисонами, помідорами, та з будь-чим, що можна консервувати.
До речі, так само я консервую і помідори, тільки в банку ще додаю гвоздику, болгарський перець, цибулю кільцями.
Це смачно, раджу спробувати