Шкварки зі смальцем подрібнити: збити блендером або перемолоти.
Дріжджі засипати цукром, додати теплу воду і розчинити їх. Додати подрібнені шкварки зі смальцем, сіль, яйце, досипати просіяне борошно і вимішувати тісто. В кінці додати олію. Поставити в тепле місце на 2 год. (В мене за цей час тісто підросло дуже трошки, але то не вплинуло ні на процес випікання, ні на смак пляцка.)
Приготувати начинку: цибулю порізати кубиками і спасерувати на олії, домашній сир подрібнити за допомого виделки, інші сири - потерти на терку з великими вічками. Сири з'єднати з цибулею, додати порізаний базилік, вичавлений часник, збиті яйця, сіль і перець. Гарно перемішати.
Тісто розділити на 2 частини. Бритванку (розмір 37х27 см) вистелити пергаментим папером і викласти розкачану 1 частину тіста, сформувати бортики. Викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста. Верх пляцка змастити збитим яйцем, посипати кунжутом, кмином і грубою сіллю (в мене морська з травами). Якщо не любите кмин і кунжут - можна просто змастити яйцем.
Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, через 10 хв. температуру змешити до 160-150 градусів і випікати до 1 години (в мене 50 хв.).
Розрізати майже охололий. Смачно!
Джерело: від родички.