|
На 6 3-літрових банок: 4-5 відер яблук цукор до смаку лимонна кислота до смаку (додавати, якщо яблука солодкі)
Уже скоро розпочнеться яблучний сезон, тож сподіваюсь рецепт пригодиться. На фото сік, який я робила минулого літа.
Яблука можуть бути збирані, можуть бути рвані з дерева. Сорт теж не має значення, від нього буде лише залежати смак та аромат соку.
Яблука помити та розрізати на 4-6 частин (залежно від розміру яблук). Не потрібно вбирати їх чи вирізати серединку. Так зі шкірками, серцевинками та насінням нарізаємо 40-літровий баняк яблук. Далі в окремому 20-літровому баняку кипятимо воду. Потрібно, щоб вода добре кипіла. Знімаємо з вогню і заливаємо яблука окропом. Накриваємо щільно кришкою. Закутуємо в одіяло та залишаємо на ніч настоюватися. На другий день проціджуємо сік через марлю. Додаємо цукор за смаком. Кількість цукру залежить від сорту яблук - до кислих треба додати більше цукру, ніж до солодких. Ставимо сік на вогонь, трошки підігріваємо, щоб цукор повністю розчинився. Кипятити не потрібно. Можна також додати трохи лимонної кислоти, якщо яблука солодкі. В мене були кислі, то я не додавала. Кількість теж регулюємо на свій смак. Розливаємо сік у заздалегідь підготовлені банки. Стерилізуємо і закручуємо. Вихід - 6 3-літрових банок (тобто приблизно 18-20 л соку).
Таким самим способом я закручувала яблучно-морквяний сік. Яблука нарізала та настоювала так як описано вище. Окремо готуємо морквяний сік. Для цього відро моркви миємо, чистимо від шкірки, пропускаємо через соковижималку. Морквяний сік додаємо в кожну банку (приблизно виходить по 400 мл морквяного соку і решта яблучного). Так само стерилізуємо.
Мої коментарі. Сік виходить дуже смачним. Особливо смакує дітям. Хоча процес приготування і розтягнутий на 2 дні, проте робиться все дуже швидко. Особливо якщо яблука рвані з дерева. Зі збираними яблуками потрудитися доведеться більше - треба буде повирізати забиті чи підгнивші місця або місця, пошкоджені хробаком. Також варто враховувати, що потрібно мати 2 міцних помічників, щоб допомогли Вам підняти 40-літровий баняк та процідити сік.
Джерело: від сусідки
|
|