1. Буряк та картоплю зварити окремо до готовності, або запекти - на малі порції овочів я використовую мікрохвильовку - 2 бульбини печу 7,5 - 8 хвилин, 3 малі бурячки (на заміну одного великого) - 9 хвилин. Охолодити, почистити від шкірки.
2.
Для білої салатки: картоплю, білу цибулину, половинку груші (яблучка) нарізати невеличкими кубиками, оселедець - пасочками. Скласти в миску, додати майонез, йогурт, сіль-перець, спеції за смаком. Вимішати, скласти в закриту посудину, поставити в холодильник.
3.
Для червоної салатки готуємо соус: яблука, нарізані кубиками, журавлину, цукор викласти в каструльку, постійно помішуючи, на маленькому вогні довести до кипіння, коли соусу вивариться і зменшиться вдвічі в об'ємі - відставити. Охолодити. Буряки натерти на грубій терці, додати соус, синю цибулю, нарізану кубиками, олію, сіль, перець. Вимішати, скласти в закриту посудину.
4. Бажано настояти обидві салатки через ніч
(хоча би пару годин).
5. Салатки викладати на тарілку пасочками, чергуючи білу та червону.