Ну що ж, продовжуємо готуватись до свят?
Зробила цукати з апельсинових кірок. По-різному їх робила, ці сподобались найбільше.
Апельсинові цукати Нижче слова автора:
Інгредієнти:
300 г апельсинових кірок (з білою частиною), дуже бажане брати товстошкірі апельсини ( у мене пішло 5 середніх апельсинів)
Вода для бланширування
Для сиропу:
3 скл. цукру
1 3/4 скл. води
+ цукор для зберігання
Готування:
Звичайно, апельсини слід дуже добре вимити до очищення. Скоринки зняти сегментами (я розрізала шкірку на чверті й знімала). Потім порізати її поперек на смужки товщиною в півсантиметра або трохи більше.
У просторій каструлі скип'ятити близько літра води й покласти скоринки. Довести до кипіння й, зменшивши вогонь дати легенько покипіти близько 5 хвилин. Потім відкинути кірки на друшляк і наповнити каструлю свіжою водою. Повторити бланширування ще два рази. Щоб позбавити скоринки від гіркоти.
Потім дати скипіти воді із цукром (помішувати поки цукор не розчиниться) і додати в сироп бланшовані кірки. Дати закипіти, зменшити вогонь до мінімуму (дуже дуже легке кипіння) і варити година-півтора (не перемішувати). Скоринки повинні стати дуже м'якими й солодкими, а рідина стати насиченим ароматним густуватим сиропом. У процесі варіння краще мати під рукою чашку з водою й пензлик, щоб періодично очищати стінки каструлі від цукрового сиропу, щоб він не карамелізувався й не став горіти.
На цьому етапі є два шляхи. По-перше, вийняти готові скоринки із сиропу й обваляти кожну скоринку в цукрі. Потім викласти не щільно на ґрати, застелену папером для випічки й залишити підсихати в теплім сухім місці приблизно на добу. Скласти в банку, закрити папером для випічки й зберігати пару тижнів.
Такі цукати гарні самі по собі. Або їх можна покрити шоколадом, або додавати в тісто, або використовувати для подачі всіляких десертів. Крім того - це відмінний подарунок :)
По-друге, дати скоринкам охолонути в сиропі. А потім перелити теплий сироп разом з кірками в банки, закрити й поставити в холодильник. Зберігати їх можна близько 3 тижнів. Такі цукати залишаться м'якими й просочаться сиропом ще більше. Їх можна використовувати в десертах, додавати в тісто для кексів, мафінів і млинчиків. Поливати сиропом зі шматочками цитрусових морозиво або тости. У загальному - варіантів маса.
Насичений сироп так само можна додавати в тісто й креми, поливати морозиво, тости, вафлі, млинчики - у загальному використовувати скрізь, де підкаже фантазія й поєднюваність ароматів :).
Рецепт взято з жж gaspadynya.livejournal.com