Спробуйте, справді, смачно!
А мене захопив житній хліб на заквасці.
Наталочка (Коко Шанель) писала у своїй темці про житню закваску.
Ось і перший мій хліб
Перепис цього хліба під назвою
"Фермерський хліб на заквасці"побачила в Маші (
lunetta_mama), приводжу її слова у перекладі:
Тісто:
пшеничного хлібного борошна (краще невибіленого)
150 гр житнього борошна
100 гр закваски
1 гр свіжих дріжджів
2 ч.л. солі
350 мл води кімнатної температури
1 ч.л. патоки або меду ( у мене був мед)
Усі складові, крім солі скласти в миску міксера й змішати на першій швидкості 4 хв. Після цього додати сіль і місити на 3 швидкості 6-8 хв. Тісто повинне добре відділятися від стінок миски.
Тісто покласти в змазану олією миску й прикривши плівкою залишити на 2-2,5 год. при цьому після перших 20 хв і після 90 хв розстоювання тісто обім'яти.
Дістати тісто й сформувати круглий буханець і покласти в добре присипаний борошном кошик для підходження тіста на 2 год. Можна використовувати звичайну форму для хліба. тісто дуже гарне підходить для випічки хліба у формі.
заздалегідь нагріти духовку до 240 градусів разом з листом або каменем для випічки. Тісто перевернути обережно на камінь (якщо випікаєте у формі, то лист нагрівати не треба, відразу ставите буханець із формою в духовку). на дно духовки поставити миску з водою й перші п'ять хвилин випічки кілька раз побризкати на хліб водою. Через 20 хвилин після початку випічки зменшити температуру до 200 градусів і випікати далі 20-25 хвилин.
У мене хліб не дуже майстерно сформований, із закваскою експеримент триває:) наразі вчуся.