Я не можу сказати, що я відійшла від кухні, просто рецептів трошки набралось, а руки не доходили...
Почну з паштету - простого і швидкого:
Паштет печінковий тушкований 1 кг печінки - промити, вирізати жилки, за бажанням - вимочити у молоці
600 - 700 г сирого шпондеру - нарізати невеликими шматками
2 - 3 цибулини - нарізати великими кубиками
1 - 2 морквини - нарізати кубиками або кільцями
сільспеції - чорний мелений перець, духмяний перець, лавровий лист, мускатний горіх...Розігріти пательню, викласти шпондер - підсмажити, щоб пустив жир.
Додати цибулю, моркву, гарно підсмажити, додати печінку.
Все гарно перемішати, коли печінка буде майже готова - додати спеції.
Накрити кришкою, тушкувати хвилин 20.
Охолодити. Пропустити масу двічі через мясорубку або збити в комбайні.
Для запікання - 5 - 7 яєць розділити на жовтки і білки. Збити окремо, спочатку в масу додати жовтки, гарно вимішати, досолити-доперчити до смаку, додати збиті білки, акуратно вимішати, викласти у форму, запікати хвилин 40 при темп-і 180.
Для святкового оформлення паштет охолодити, змоченими у воді руками виліпити їжачка, зубцями вилки намалювати колючу шкірку, кінчик носа прикрасити горошиною перцю, очі - половинкам маслин, зверху гарно змастити топленим маслом і в холодильник.
Смакує і ложкою, і на канапці...
Можна розділити на невеликі порції і заморозити.
При бажанні можна частину паштету збити з шматком масла - щоб був ніжніший.