Скільки господинь, стільки й рецептів сирнику – у кожної свій. А якщо ще додати варіації від бабусі, матусі, колежанки та улюбленої сусідки, а на крайній випадок з польського кулінарного сайту, то їхня кількість множиться в геометричній прогресії, а рецепти мандрують світом від записника до записника, час від часу вдосконалюючись та видозмінюючись.
Так і до мене попав цей рецепт – від сусідки, а вона переписала від подруги…Сирник від Лесі
Як пояснювала мені моя сусідонька, вона любить цей сирник пекти влітку – коли корови їдять свіжу траву, загорають на сонечку і дають смачне жирне молоко, а з нього, не збираючи сметани, відігрівають сир. Ось саме такий незбираний (багатий) сир нам і потрібен – для гарного смаку.
Тісто:2скл. муки
2ч.л. порошку до печива
2ст.л. какао
100г цукру
250г маргарину
1 яйце
1ст.л. сметани
Швидко замісити пісочне тісто, покласти в холодильник (це можна зробити звечора або зранку).
Сиркова маса:1,2кг сиру
8-10 яєць
2скл. цукру
1-3 ст.л. крохмалю (залежить від того, наскільки відтиснутий сир) - замість крохмалю часто використовую пакет пудингу і 2 - 3 ст.л. манки)
100г масла
100г родзинок - промити, замочити ромі
ванільний цукор
лимонна цедра
якщо сир сухий - додати 1 - 3 ст.л. сметани (домашньої, якщо є)
Штрейзель:100 г холодного масла
100г муки
100г цукру
Скласти усе в чашу комбайну, на пульсуючому режимі збити до появи грудочок. Поставити в холодильник.
1. Форму для випічки застелити пергаментом або добре змасти смальцем. Розтачати тісто, викласти у форму.
2. 2 яйця + 6(8) жовтків збити з 1 скл. цукру, збиваючи додати масло, по ложці додати сир, крохмаль, родзинки, цедру лимона.
3. Білки збити, додати поступово 1 скл. цукру, ванільний цукор, добре збити.
4. Білки обережно вимішати з сирковою масою, викласти на тісто.
5. Посипати штрейзелем (я ще поверх посипала кокосовою стружкою).
6. Випікати в нагрітій духовці при t 170-180° протягом 1 год.
P.S. Сирник можна не посипати штрейзелем, а полити після випічки шоколадною помадкою або кремом тофі від Волошки - дуже смачно!!!