Слово
цимес завжди було для мене ефемерним і нематеріальним. Вираз «Сам цимес!» означав якийсь особливий складник або секрет у приготуванні їжі, від якого страва набувала витонченого смаку.
Коли я побачила, що цимес - це страва єврейської кухні, а саме – десерт, я вже знала, що приготую її!!! Це щось надзвичайне і неординарне!
Знайшла таке чудо на сайті forum.say7 у Барбацуци.
Цимес
Беремо:
На фото є все, крім моркви (ну забула я про неї)1 кг говядини або свинини з жиром (щоб не було пісне!!!) – порізати на шматочки, підсмажити на великому вогні до напівготовності, підсолити, поперчити;
6 картоплин (я начистила більше, бо мої дітлахи їдять бульбу і без м’яса) і 2 морквини – також порізати на шматки, наступного разу наріжу дрібніше;
1 цибулина (також начистила більше) – ріжемо кільцями або півкільцями тоненько і смажимо на олії до золотистого кольору.
По 200г родзинок, кураги, чорносливу без кісточок, фініків, інжиру – помити, підсушити.
Складаємо в гусятницю шарами:
М'ясо-картопля-морква+трішки цукру-сухофрукти-смажена цибуля+сіль+паприка мелена солодка. Накрити кришкою поставити в духовку при t170-180° на 2,5год.
Скликати до столу не треба – аромат на весь будинок!
Звичайно, що м'ясо у солодкому виконанні – страва незвичайна, але дуже смачна!