Проста дієтична зупка, в залежності від кінцевих складників кожного разу можна отримати інший смак...
800 г гарбуза 1 пора (якщо нема - взяти одну цибулину) 1 морквина 1 селера середнього розміру або 1/2 великої селери (корінь) 200 - 250 мл чечевиці спеції - по 1/2 ч.л. карі та куркуми, 1 ч.л. солодкої паприки, сіль- до смаку 3 ст.л. оливкової олії
1. Чечевицю промити, замочити на 40 - 60 хвилин - саме з цього і почати. 2. На пательні розігріти олію, додати порізані невеликими шматочками пору, морквину, селеру - злегка підсмажити, додати гарбуз, нарізаний шматочками, води - щоб покрити гарбуз, довести до кипіння, на маленькому вогні варити 30 - 40 хвилин - щоб всі овочі стали м'якими. 3. Блендером збити все в однорідну масу. Долити води до 2,5л, розмішати. Додати духмяний перець (2 - 3 шт.), 1 лавровий листок, сіль до смаку, всипати промиту чечевицю, варити до готовності чечевиці. 4. За бажанням перед подачею посипати зеленню, витиснути зубчик часнику або додати ложку сметани.
5. Не пісний варіант - заправити вершками або вершками з плавленим тертим сирочком.
Darka, на здоров'я - думала, що б такого легкого дієтичного приготувати - але в результаті ввечері вже помила каструлю - тепер знову думаю, що готувати на завтра тут є ще одна подібна зупка Попереджали мене мої подруги, що настане "зоряний час", коли старші сини підростуть і їда буде просто зникати з каструль та мисок - я вірила їм, але не думала, що це буде в таких об'ємах - 7 л виварка бульйону може спорожніти тепер менше ніж за 2 доби (при тому, що я можу і не встигнути попробувати)
Повідомлення відредагував Ірка-Шкірка - 29 січня 2013 01:15
Попереджали мене мої подруги, що настане "зоряний час", коли старші сини підростуть і їда буде просто зникати з каструль та мисок - я вірила їм, але не думала, що це буде в таких об'ємах - 7 л виварка бульйону може спорожніти тепер менше ніж за 2 доби (при тому, що я можу і не встигнути попробувати)
Та як мама смачно готує, то усе зникає з тарілок. Гарні рецепти і апетитні фото.
Кукурудзяні січеники з сиром рецепт з передачі "Смачна країна" від Ані Лорак - бачила колись одним оком і сподобалося, потім знайшла в журналі рецепт
250 г кукурудзяної муки (я брала не муку, а угорську крупу, подібну до манки - лише жовтого кольору - варю з неї дітям кашу деколи ) 750 мл води 150 г сиру (можна дати і більше) 1 яйце 5 ст.л. цукру + 1 пак. ван. цукру 5 ст.л. смальцю (можна замінити маслом) мелені сухарі для паніровки (замінила рисовою мукою - я її тепер люблю) вершкове масло (я ще додавала олію - щоб масло не горіло) сметана, варення чи солодкий соус - для сервірування
1. З кукурудзяної крупи, води і щипки солі зварити кашу, постійно помішуючи. Відставити, щоб охолола - я зварила звечора на сніданок. 2. Викласти кашу в миску чи чашу комбайну, додати смалець, яйце, цукор, сир - замісити однорідне тісто - воно добре відстає від стінок і легко ліпиться. 3. З тіста сформувати невеличкі зрази - як сирники.
4. Панірувати в сухарях, смажити на вершковому маслі.
Подавати зі сметаною чи варенням. Якщо замість цукру додати солі та сушених трав - орегано, майорану - вийдуть солені січеники, до яких буде гарно пасувати грибна підлива, мачанка чи просто сметана.
О, класна зупка, я теж таку готую з чечевицею, в мене гарбуз зайняв почесне місце на моїй кухні і чечевицею пригостили.
Зупка класна, сьогодні я варила подібну - гарбузово томатну з йогуртом і рисом - також дієтичну і смачну і пшоняну кашу гарбузову - не люблю мороженого гарбуза, а свіжий хочеться відразу "переробити", щоб не зіпсувався.
Цибуляники з маком Рецепт знайшла в щоденнику Аріни Яріги на liveinternet.ru і запали вони мені в душу - так хотілося їх скуштувати. Діти оцінили і "змели" всі . Мені також дуже сподобалися - за нетрадиційну, але смачну, солодкувату цибульну начинку.
Тісто: 400г муки 30 г свіжих (7г сухих) дріжджів 1 яйце приблизно 3/4 скл. молока 1/3 ч.л. солі 2 ст.л. олії 2 ч.л. цукру
2. В миску просіяти муку, додати яйце, замісити м'яке тісто, в кінці додати олію. 3. Поставити в тепле місце на 1 1/2 год. У мене тісто дуже швидко росло - 1,5 год було би забагато, тому коли воно перший раз підросло, я його виробила і вдруге воно росло перед випічкою. 4. Розділити тісто на невеличкі кульки, сформувати круглі палянички, притиснути, щоб були плоскі - залишити на 30 хвилин. 5. Склянкою чи келішком витиснути серединку - щоб сформувати рівний круглий край. Змастити молоком. В серединку викласти цибулеву начинку, посипати тертим сиром, потім посипати маком.
6. Пекти в гарячій духовці 180 - 190 градусів до золотистого кольору - 17 - 20 хвилин.
Для начинки цибулю порізати півружельцями ( я різала трохи дрібніше - поперек на 3 - 4 частини, потім кружельцями), обсмажити на олії до золотистого кольору з цукром та сіллю (цукор насипала в середину пательні, щоб трішечки карамелізувався). Води не додавала, як рекомендували в оригінальному рецепті, а відразу додала сметану, спеції і тушкувала до випаровування зайвої рідини. Начинку охолодити. Твердий сир створює міцну запечену скоринку, під якою парує ніжна волога цибулево-сметанкова начинка - дуже смачне поєднання.
Повідомлення відредагував Ірка-Шкірка - 2 лютого 2013 15:34