Паелья (іспанська кухня - валенсійський сімейний рецепт) Паелья – національна іспанська страва. Це якщо сказати в двох словах, а насправді це немов візитка Іспанії та іспанської кухні. Коли я почала шукати рецепт, по якому приготувати паелью, то спочатку немов зайшла в глухий кут – настільки рецепти різнилися між собою, але чим більше вишукувала рецептів (особливо від іспанських кухарів), тим більше розуміла, що паелья – це як наш український борщ – способів приготування просто неймовірно багато, як і варіацій, з чого його готують – нагадаймося, що сам буряк до борщу ми і варимо, і квасимо, і тушкуємо, і печемо(і в кінцевому результаті все одно отримуємо борщ )… Тому перед тим, як братися до приготування цієї надзвичайно смачної страви я прислухалася до наступних порад:
1. Усі продукти для паельї повинні бути найсвіжішими і дуже ретельно підібраними.
2. Найкращий сорт рису для приготування паельї – Бомба (Bomba), можна також використати сорти Валенсія (Valencia) або Каласпарра (Calasparra) – я знайшла італійський рис для приготування різотто – він також гарно підійшов.
Використовуючи звичайний рис можна в результаті отримати кашу…
3. Для приготування паельї потрібна велика пательня (paella) з двома ручками – або найбільша з тих, що є у вас.
4. Перед початком приготування необхідно всі складники приготувати до теплової обробки – м'ясо, овочі, морепродукти, спеції нарізати і розкласти в окремі мисочки – щоб все було під рукою.
5. Для приготування паельї найкраще використовувати бульйон – його можна додати з окремо звареного бульйону, або приготувати так, як це зробила я. Також можна використовувати бульйонні кубики (яких я дуже не люблю), воду або воду з білим вином.
6. Під час приготування паельї основний ваш інструмент – ложка (дерев’яна). Нею треба постійно помішувати страву (не відходити ані на хвилину) і смакувати, смакувати, смакувати – повірте, що це дуже важливо!
7. Строго дотримуватися рецепту – від цього залежить кінцевий результат. Усі складники скласти недалеко від пательні, тому що вони додаються один за одним дуже швидко – деколи з різницею в 2 хвилини.
Чотирма основними складниками паельї є: рис, м'ясо, морепродукти, овочі. Найчастіше використовують курку і крілика, але також можна готувати паелью зі свинини, телятини, індичатини, копченостей (для цього підбирають спеціальні сорти ковбас та сосисок зі спеціями) – вибір за вами.
Морепродукти, необхідні для паельї, на жаль, до нас доходять лише в замороженому вигляді (це краще, ніж в консервованому). Найголовніші морепродукти – креветки та мідії, також можна додавати восьминогів, кальмарів, рибу.
Основні овочі – помідори, перець, цибуля, часник, бобові – зелений горошок та ясьок (це я так переклала на український лад спеціальну іспанську велику квасолю garrafon). І лимон – також обов’язковий!
Спеції відіграють у цій страві дуже велику роль. Нам потрібен шафран (для кольору), паприка, розмарин; кмин, кумин, гострий перець(краще свіжий) - за бажанням.
Продукти:
800 г курки – на щастя, у нас на базарі з’явилися шматочки курятини без кісток – не самого філе (воно пісне). Можна м'ясо курки або половини бройлера відділити від кісток, порізати шматочками, обсушити
700-800г індика або філе індика – порізати шматочками, обсушити
1 кг морепродуктів – купила готову пачку (на пробу) – висновок – це смачно, але креветки краще докупляти окремо. Заморожені морепродукти кинути в кип’яток, довести до кипіння, відцідити.
2-3 помідори – ошпарити, кинути в холодну воду, зняти шкірку, порізати дрібними шматочками – можна збити блендером. Також можна використати томатну пасту – 1-2ст.л.
1скл. яську (великої білої фасолі) – попередньо замочити
1скл. зеленого горошку – взяла заморожений – не розморожувати – він встигне приготуватися.
2 цибулини (або 1 цибулину і 1-2 пори) – дрібно порізати
2-3 зубці часнику – подрібнити
2-3 болгарські перці – краще взяти червоні, м’ясисті. Для кольорового різноманіття один перець можна взяти іншого кольору – жовтий або зелений. 1 перець порізати смужками, другий – довгими смужками (для сервірування).
2 скл. рису – добре промити, кинути на сито – щоб стекла вода.
Спеції – сіль, перець, 1ст.л. паприки, 1ч.л. шафрану, 1ч.л. розмарину. Інші спеції – на ваш смак.