Паелья – національна іспанська страва. Це якщо сказати в двох словах, а насправді це немов візитка Іспанії та іспанської кухні. Коли я почала шукати рецепт, по якому приготувати паелью, то спочатку немов зайшла в глухий кут – настільки рецепти різнилися між собою, але чим більше вишукувала рецептів (особливо від іспанських кухарів), тим більше розуміла, що паелья – це як наш український борщ – способів приготування просто неймовірно багато, як і варіацій, з чого його готують – нагадаймося, що сам буряк до борщу ми і варимо, і квасимо, і тушкуємо, і печемо(і в кінцевому результаті все одно отримуємо борщ )…
...більше фото і порад
тут...
Продукти:
800 г курки – на щастя, у нас на базарі з’явилися шматочки курятини без кісток – не самого філе (воно пісне). Можна м'ясо курки або половини бройлера відділити від кісток, порізати шматочками, обсушити
700-800г індика або філе індика – порізати шматочками, обсушити
1 кг морепродуктів – купила готову пачку (на пробу) – висновок – це смачно, але креветки краще докупляти окремо. Заморожені морепродукти кинути в кип’яток, довести до кипіння, відцідити.
2-3 помідори – ошпарити, кинути в холодну воду, зняти шкірку, порізати дрібними шматочками – можна збити блендером. Також можна використати томатну пасту – 1-2ст.л.
1скл. яську (великої білої фасолі) – попередньо замочити
1скл. зеленого горошку – взяла заморожений – не розморожувати – він встигне приготуватися.
2 цибулини (або 1 цибулину і 1-2 пори) – дрібно порізати
2-3 зубці часнику – подрібнити
2-3 болгарські перці – краще взяти червоні, м’ясисті. Для кольорового різноманіття один перець можна взяти іншого кольору – жовтий або зелений. 1 перець порізати смужками, другий – довгими смужками (для сервірування).
2 скл. рису – добре промити, кинути на сито – щоб стекла вода.
Спеції –
сіль, перець, 1ст.л. паприки, 1ч.л. шафрану, 1ч.л. розмарину.Інші спеції – на ваш смак.
Приготування:
1. Розігріти пательню, на великому вогні на олії швидко обсмажити до рум’яної скоринки м'ясо невеликими порціями (курку та індичку) – щоб не встигало пускати сік – викласти в гусятницю або каструлю, накрити кришкою.
До м’яса додати замочений ясьок, залити водою, зварити до готовності квасолі. Коли закипить вода – додати сіль, перець горошком.
Бульйон відцідити, м'ясо і ясьок викласти в окрему миску. Шафран викласти в миску чи кружку, залити склянкою бульйону, настояти 5-10 хвилин, процідити.
2. Це немов прелюдія до приготування – тут ще можна відійти від плити і підготувати усі решта необхідні компоненти.
3. На пательні для паельї на олії обсмажити цибулю, часник – до золотистого кольору.
Коли обсмажиться (1-2 хвилини) відсунути на край, в центр пательні викласти дві окремі купки перців помішуючи, обсмажити з усіх сторін протягом двох хвилин.
5. Малі смужки перцю змішати з цибулею, великі довгі смужки викласти на тарілку і відставити.
6. На пательню викласти подріблені помідори, вимішати з цибулею, смажити 2 хвилини. Додати горошок, смажити ще 2 хвилини.
7. Додати рис.
Вимішати з овочами, смажити 2 хвилини, викласти м'ясо, ясьок, легко вимішати, залити 3-4 скл. бульйону (пам’ятайте, що 1 склянка бульйону – вже готова – з шафраном), і додати до паельї. При необхідності додати ще бульйону, додати сіль-перець, за смаком, розмарин, помішуючи готувати 15 хвилин.
8. В паелью додати морепродукти, вимішати, зверху викласти по колу креветки (вимішала з рисом, тому не викладала) і смужки смаженого червоного перцю. Готувати 5 хвилин.
9. Накрити кришкою або фольгою, відставити на 10-15 хвилин.
10. Сервірувати з лимоном, смакувати поливаючи соком лимону (кому смакує – він нейтралізує жир і специфічний смак морепродуктів). Коли я вперше їла паелью в Іспанії, то використала майже цілий лимон – настільки вона була жирна, але така смачна!!!
Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.ua
За основу взяла рецепт зі сайту alicante-spain.com