Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?
 

Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?

11 березня, 2011  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?


Зараз (початок Весни) найважчий для організму час. Бо свіжих овочів і фруктів ще нема, а в тих, що у нас залишились з минулого року вже майже немає жодних вітамінів. Є медики, які стверджують що в цей час необхідно підтримувати організм штучними полівітамінами. Багато хто пов'язує свій поганий стан в цей період з авітамінозом.

Насправді ж, авітаміноз - це повна відсутність будь-яких вітамінів в організмі, і це дуже важка недуга. А те що відбувається в цей період з більшістю із нас називається скоріше - гіповітаміноз, тобто недостатня кількість вітамінів.

На початку весни нам найбільше бракує вітаміну C, жиророзчинного вітаміну A (ретинолу), а також вітамінів групи B. Переважно тому, що їх меншає в основних овочах і фруктах, які ми їмо. Воно й не дивно, адже за даними досліджень - восени в 100 грамах картоплі міститься 20 міліграмів вітаміну С, а після нового року 10 а то й менше. Також ми руйнуємо вітаміни неправильно готуючи їжу. Наприклад коли кладемо овочі не в киплячу воду а холодну, або коли варимо їжу не накриваючи каструлю, або додаємо зелень до страви, яка ще кипить. Цього категорично не можна робити, адже таким чином ми практично знищуємо вітаміни, що містяться в продуктах, особливо вітамін C. Мало хто знає, але коли ми п'ємо каву, ми руйнуємо вітаміни групи B (особливо B1), які містяться в нашому організмі, а цигарковий дим знищує вітамін C.

Коли в організмі є дефіцит вітаміну C, відбувається зниження імунної відповіді. Людина частіше застуджується і довше виходить з цього стану. Можлива кволість, кровотечі ясен під час чищення зубів, швидко утворюються і довго загоюються свинці на тілі.

При дефіциті вітаміну A помічається сухість шкіри, ламкість волосся та нігтів, зниження гостроти зору і в сутінках, так звана куряча сліпота.

При дефіциті вітамінів групи B відбуваються зміни в нервовій системі. Людина більш збуджена, нервова, дратівлива, можуть виникати заїди на губах і погіршується апетит.

Тож якщо у Вас якісь з вище перелічених симптомів не обов'язково зразу починати вживати штучні вітамінно-мінеральні комплекси, природа про все подбала. Недарма ми споконвіку приготовляли на зиму різну квашенину, не тільки яблука, чи капусту, а й буряки, моркву, огірки, помідори. Річ у тому, що при заквашуванні молочна кислота є консервантом для вітаміну C. Тож у квашених овочах і фруктах він повністю зберігається і не руйнується тривалий час.

Відвари або чаї із шипшини є лідером не тільки щодо вмісту вітаміну C, а й бета-каротину, з якого потім у нашому організмі синтезується вітамін A, та вітаміну P, що зміцнює судини. Багаті на вітаміни, бета-каротин узвари із сухофруктів. Не слід забувати і про продукти бджільництва.

А ось штучний вітамін C, який міститься в популярній аскорбінці у великих дозах може спричинити утворення каменя в нирках. Приймати аскорбінку більше 500 мг довше як п'ять днів - небезпечно для здоров'я, особливо дитини. За останніми дослідженнями, штучна аскорбінова кислота засвоюється у шість разів гірше, аніж та, що взята з натуральних продуктів. До речі, у 100 г апельсину 60 мг вітаміну C, а у тій же кількості лимонів і мандаринів - 40-50 мг. Якщо кожного дня з'їдати 200 грамів цитрусових, то це і є добова потреба аскорбінки.

Морква багата на бета-каротин. Але її варто споживати їз жиром, тобто заправляти сметаною, маслом чи олією. Тоді бета-каротин в 10 разів краще всмоктується. Щодо вітаміну A, то він є більше в молокопродуктах - маслі, вершках. Лідер за вмістом вітаміну A - теляча печінка. У 20-30 грамах цього продукту міститься майже добова потреба вітаміну A.

До слова, жиророзчинні вітаміни - на відміну від водорозчинних (С, B та інші) накопичуються в організмі. Тож щодня вони можуть і не прибувати з їжею, а періодично. А от водорозчинні мають надходити кожного дня - із продуктів харчування організм бере їх стільки, скільки треба, а зайві виводить із сечею.

Використано матеріали газети "Експрес",
поради від кандидата медичних наук, доцента кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені О.О. Богомольця - Олени Кузьмінської.


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: Маруся (12 березня 2011 05:36)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 83
Тому я щодня з’їдаю хоча б одного великого ґрейфрута. Власне самий зимовий фрукт.
 



#2 написав: Admin (12 березня 2011 10:36)


Група: Адміністратор
Коментарів: 2
Маруся, і правильно робите
 



#3 написав: Ластівка (12 березня 2011 11:32)


Група: Модератор
Коментарів: 40
грейпфрута в мене з"дають діти і якщо хтось почистить то і я можу два шматочки не більше. Найкраще зараз пасує квашена капуста в любих видах зготовлена, салат з яйця і зеленої цибулі, щавлевий борщ. А взагалі-то чомусь в онкодиспансерахусім радять їсти грана, причому не рожевий, а саме червоний(!).
Будьте здорові! Діліться вітамінчиками


--------------------
Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу
Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу
і мудрість відрізнити одне від другого
 



#4 написав: laima (12 березня 2011 16:29)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 8
Дякую Німцю за гарну статтю, якраз зараз дуже актуальну.
Я кожної весни роблю такий комплекс вітамінів :
200 гр кураги
200 гр родзинок
200 гр інжиру
200 гр горіхів волоських
2 лимона
Все мелю на м"ясорубці, додаю 200 гр меду, добре все перемішую і в банці тримаю в холодильнику.З"ідати зранку по 1 стол.ложці.Це корисно і ще й дуже смачно. Я деколи намащую на любе печиво і п"ю з кавою , замісь десерту
 



#5 написав: Solka (13 березня 2011 20:59)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 63
laima - дуже хороша порада winked сухофрукти та горіхи містять дуже багато вітамінів m05108


--------------------
I am a chef, baby, I can cook even a dinosaur, if I find some fresh
Запрошую у свій блог homemadebakery-recipes.blogspot.com
:) ♥ ♥ (:
 



#6 написав: Natalyi (14 березня 2011 09:46)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 43
Корисна стаття ! Гіповітаміноз весною дає про себе знати...Таку суміш, як запропонувала laima, готувала завжди моя мама, але додавала ще кілька ложок меленої сирої гречки.


--------------------
Головне в житті - це СІМ'Я ! Кaр'єрa - не чекaє Тебе вдомa, гроші - не витруть Твої сльози, a слaвa - не обійме Тебе вночі ...
 



#7 написав: Ксенічка (20 лютого 2013 15:11)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 846
Приєднуюсь до слів вдячності.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Вафельниця
  Пише Cherevichok (Сьогодні, 19:26)
Салат "Веснянка"
  Пише oksana d (Учора, 14:07)
В'язання гачком (крючком)
  Пише Романна ()
Щоб в будинку було тепло
  Пише ОЛЕСЯ ()
Жіночі роздуми...
  Пише Darka ()
Твори добро-2
  Пише Darka ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Дитячі хвороби і лікування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Миколайчики (свято наближається)
  Пише Натонька ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 64
Гостей: 52
Користувачі: Kvitochka, Owencync
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100