Рецепти
 
FaceBook | VK | G+ | TW | PIN | RSS  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Маточне молочко
 

Маточне молочко

16 травня, 2009  |  Коментів (0)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Маточне молочко


Увагу дослідників привертає продукція бджільництва, що містить не тільки цінні продукти харчування, а й багато біологічно активних добре збалансованих речовин.

Маточне молочко - продукт переробки перги і меду глотковими залозами молодих бджіл. Це високопоживна речовина, якою вигодовують личинок бджолиної матки протягом усього періоду розвитку, а сама матка годується ним усе життя. Личинки робочих бджіл одержують маточне молочко лише на початковій стадії розвитку.

Для виробництва цього продукту потрібні сильні сім'ї, великі запаси корму, добрий медозбір.

Коли в бджолиних сім'ях багато молодих бджіл-годувальниць, настає час збирання маточного молочка. Потрібний спеціальний інвентар: воскові мисочки, прищеплювальні рамки з планками, шпателі для прищеплення личинок, ніж або гостре лезо для пдрізування маточників, скляні чи пластикові ложечки для збирання молочка з маточників, широкогорлий посуд із темного скла з притертими корками.

У стерильних умовах з прищеплювальних рамок слід зрізати стінки маточника, вийняти стерильною лопаточкою личинку з мисочки, а молочко перенести в стерильні місткості з притертими корками.

Наповнені флакони зберігають у холодильнику при температурі від нуля до одного градусу тепла і при такій же температурі транспортують. Перевозити наповнені маточним молочком місткості з темного скла об'ємом 100-200 г можна не більше двох діб у термосах з льодом. Процеси окислення в такому посуді загальмовуються. Далі продукт слід зберігати за державним стандартом при температурі 6-10 градусів. Флакон, який відкрили і взяли молочко, не бажано продовжувати зберігати. Від цього різко погіршується якість продукту внаслідок окислення. Краще фасувати молочко в маленьку тару, розпакувати і відразу ж використати.

Другий спосіб зберігання - це змішування з медом (від 1:10 до 1:100), тбто на 1 г маточного молочка - 100 г меду. Зберігати в холодильнику без доступу світлаю

Корисні властивості зберігаються протягом 1-1,5 року. Маточне молочко - це сильний біостимулятор. До його складу входять білки, жири, вуглеводи, ферменти, гормони, усі амінокислоти, вітаміни, мінеральні речовини. Але справа не тільки в кількості поживних речовин, а й в гармонійному, збалансованому поєднанні біологічно активних речовин. Це зумовлює благотворний вплив на обмінні процеси та функції організму. Механізм лії молочка пов'язують насамперед із загальнозміцнювальним впливом на організм, на залози внутрішньої секреції, а особливо на статеві. Тому його рекомендують приймати при імпотенції, передчасній статевій кволості, психічній депресії, неврастинії, у клімактеричний період, підвищеній втомлюваності, а також людям, котрі живуть на радіаційно забруднених територіях.

У багатьох країнах маточне молочко ще називають королівським желе. Медична промисловість налагодила випуск низки препаратів з нього. Маточне молочне рекомендують дітям, якщо поганих апетит чи відстають у фізичному та розумовому розвитку. Добова доза для дітей віком від 1 до 10 років - 5-10 мг, а для новонароджених і недоношених - 2,5 мг, для дорослих - 20-100 мг. Приймають під язик, а в сцміші з медом - як звичайну їжу за 15-20 хв. до вживання їжі. Вечірній прийом небажаний, бо можливе збудження нервової системи.

Газета "Порадниця" (2005)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Паштет з сала і м"яса (від Ірця)
  Пише Darka (Учора, 02:10)
А ваші чоловіки роблять вам сюрпризи?
  Пише Балакуня ()
Універсальний подарунок
  Пише KsunkaKsu ()
Полімерна глина
  Пише ОЛЕСЯ ()
Капкейки
  Пише Umari ()
Трошки мистецтва
  Пише Umari ()
Форми для пасок та ягнят
  Пише Umari ()
Що в нас нині на столі - 8
  Пише Umari ()
Страви з гарбуза.
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичні, дієтично-лікувальні страви
  Пише ОЛЕСЯ ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 84
Гостей: 61
Користувачі: nxnwwkuvffd, iyozvdjexxx, lvuvviricek, fwxyzhqqfln, cxxwzcccmrb, I2soeoxsavaB, Kawatax, vuzvkgvmbo, cwjyzefowsw
 
 
  © 2009-2017 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100