Коржі:Муку посікти з охолодженим натертим маргарином, додати сметану, ножем замісити тісто, скатати в кулю, поставити в холодильник на 3 год., спекти 3 коржі.
* Тепер тісто замішує комбайн - маргарин беру кімнатної темп-и, ріжу кубиками, замішуєтьсяза пару хвилин.
** В пляцках люблю більше крем, тому коржів печу не 3 (розмір форми - 25*35см), а 6.
Коли печу у формі торта - круглі коржі - то спочатку тісто ділю на 8 частин, а з обрізків допікаю ще 4 коржі - розтачую тісто на килимку, витискаю коло кришкою від пательні, переношу на силіконовий килимок, надколюю вилкою - щоб дуже не піднімалося і печу одночасно по 3 коржі.
*** Якщо коржі вийшли нерівні - при складанні пляцку їх можна обрізати ножницями
Крем:В оригіналі - яблука натерти на грубій терці, проварити годину у власному соці. Масло втерти з цукор-пудрою в макітрі (ручний комбайн
), по ложці додавати охолоджені яблука, добре втерти.
Тепер: яблука проварюю з цукром, масло збиваю, по ложці вимішую з яблуками кімнатної темп-и. Або масло можна не збивати, а просто вимішати з теплими яблуками.
Ще один варіант крему - якщо печу круглі коржі - виходить два пляцки - беру 1,5 кг яблук, варю зі склянкою цукру, склянкою сметани і в кінці просіваю або замішую на сметані 2 - 3 ст.л. пудингу - ванільного або вершкового. Кількість масла збільшую до 500 г.
Перемастити коржі, зверху посипати меленими горіхами, залишити в теплі на 2 - 3 години, потім мінімум на добу - на холод.
Пляцок легкий в приготуванні, з кислинкою - добре пасує на свята.