Мої перші пряники були невдалі. Довго шукала рецепт і технологію їх приготування. Згадала про книгу Паули-Елізабет Фухс "Домашнє печиво" (пер.з нім.), а там стільки корисної інформації про медове печиво, німецькі національні солодкі вироби, тісто для пряничної хатки. Нижче напишу кілька рецептів суміші прянощів, які додаються до медовиків і пряників.
Зробила тісто на амонії, вистоялось 24 год, тоді пекла. Особливо вдале поєднання житнього(1/3) і пшеничного борошна. Вийшли м'які і ароматні!
М'які медові пряникибазовий рецепт з поваренка :
Маргарин — 50 г
Мед — 5 ст. л.
Заварка чайна (средньої міцності ) — 150 мл
Жовтки — 3 шт
Цукор — 4 ст. л.
Пряности (кориця, кардамон, имбир, гвоздика, мускатний горіх) — 1 ч. л.
Коньяк — 1 ст. л.
Сода — 0,5 ч. л.
Амоній--на кінці ножа
Мука житня — 2/3 стак.
Мука пшенична — 2-2,5 стак.
Для глазурі:Білок — 1 шт
Цукрова пудра — 150 г
Сік лимону — 2 ч. л.
Приготування:Масло, мед, заварку, цукор, пряності й соду змішати й поставити на повільний вогонь.
Постійно помішуючи довести суміш до кипіння й відразу зняти з вогню. Повинна піднятися піниста шапка, тому посуд краще брати глибокий.
У миску просіяти житнє борошно й 0,5 скл. пшеничного.
Гарячою медяною сумішшю при постійнім помішуванні заварити борошняну суміш.
Розмішати, щоб не було грудочок, остудити 5-7 хв.
Потім додати жовтки й втерти їх віничком. З останнім жовтком додати амоній.
Потім додати решту борошна й замісити тісто.
Тісто накрити й залишити наніч у холодильнику
Духовку розігріти до 180 С, лист застелити папером(у мене силіконовий коврик) . Тісто настоїться й стане більш твердим. Поставити поруч мисочку з холодною водою.
Руки злегка змочувати у воді, але тільки небагато, а то тісто буде сковзати й катати пряники буде незручно.
Набирати чайною ложкою невеликі кусочки, приблизно з волоський горіх.
Скачувати кульки й викладати на лист. Пряники печуться швидко, особливо невеликі, 10-12 хв.
Поки печуться пряники зробити глазур.
У білок всипати просіяну цукрову пудру й розтирати дерев'яною ложкою в блискучу масу, поступово додаючи сік лимона.
Приготувати високу миску. Готовим пряникам даємо полежати хвилинку на листі, потім, поки гарячі, швидко складаємо в підготовлену миску, а зверху виливаємо половину глазурі.
На решті пряників робила сітку з глазурі.
Викласти пряники на ґрати й залишити до повного остигання і висохнення глазурі.
І ще про суміші прянощів:
І ще один рецепт із згаданої вище книги(тут більше меду):
250г меду
125г цукру
75г жиру
500г борошна
щіпка солі
прянощі
10г амонію розчинити у 2 ст.л. молока або в збитому яйці(1 шт.)