Домашній сир фетаЯ вже писала, що домашній свіжий сирок готую діткам з раннього віку, практично щодня. От захотілося трохи поекспериментувати. Домашній сир фета, виявляється, не так уже і складно зробити.
Рецепт взяла з блогу Олексія Онегіна.
Потрібно:2 л свіжого молока
2 ст.л. йогурта (в мене кисле молоко, варто все-таки брати йогурт)
4 таблетки ацидин-пепсину(або сичужного фермента)
Технологія приготування:Залити молоко в каструлю і, періодично помішуючи, нагріти його до температури людського тіла. Розмішати 1 склянку молока з йогуртом, влити його в каструлю, знову розмішати, накрити кришкою й залишити при кімнатній температурі. Ацидин-пепсин розтерти у порошок і залити 1/2 скл. холодної води.
Через 1 годину влити воду з ацидин-пепсином у каструлю, розмішати й залишити на ніч. За цей час молоко згорнеться й відділиться сироватка. Ножем акуратно розріжте цю масу на поверхні сироватки на квадрати стороною близько 1 см., розмішайте кілька раз із перервами в п'ять хвилин, і вилийте вміст каструлі в друшляк, вистелений складеною в кілька шарів марлею. Залиште на кілька годин, щоб стекла вся рідина. Цю сиворотку залишити для розсолу.
Замішайте у сирну масу 1/4 ч.л. солі, перекладіть сир у форму (таку можна зробити, наприклад, з пакета з-під соку) і залиште при кімнатній температурі ще на 12-24 години – сир остаточно “схопиться” і по консистенції буде як справжня фета. *
Приготуйте розсіл: 200 мл. сироватки розмішайте з 1,5 ст.л. солі, наріжте сир кубиками, залийте розсолом і покладіть у холодильник.
* можна покласти зверху ще невеликий груз.