idianka, мене саму це дуже дивує, що навіть сусідні села не переймають одні в других рецепти. А може воно і добре, що кожне село самобутнє... Я прошу дівчат ділитись і своїми рецептами, переконалась на власному досвіді, що найкраще нове - то добре забуде старе, ну і вірю, що якась є таїна в тих стародавніх стравах. Ох, lana, я щойно прочитала Ваш рецепт Паски з сюрпризом і дуже захотілось і собі таку спробувати... Маю відчуття, що коріння цього творіння також десь тут, бо дуже вже смачно і з душею виглядає. Обіцяно мені ще 3 автентичні Великодні страви: з села поблизу Івано-Франківська, з села поблизу Гути та лемківську страву. Буду викладати потрошку.
Отже, продовжую. Стародавня страва з приміського села. "Великодня свинка" -1,5-2 кг мяса (задня частина, свинина) - розрізати таким способом, щоб утворилась торбинка з стінками десь в 1 палець, трохи відбити, посолити, поперчити, почасничити, при потребі торбинку зшиваємо білими нитками) -1,5-2 хліба (рекомендовано так званий "залізнодорожній") щипати невеликими кусками -6-8 яєць - тертий хрін, часник, зелень - тушена цибулька та 1 сира цибулинка різана дрібненько - сіль, перець. Начинку вимішуємо, напихаємо неповну торбинку. Запікаємо на змащеній пательні 1-1,5 години - доки гарно не зарумяниться. Що ж, як бачите, принцип приготування Великодньої страви дуже подібний, різняться тільки деталі. Все-ж таки страви зібрані з одного регіону. Тож пробуйте, може віднайдете свій рецепт, який будуть памятати Ваші внуки
У нас дома (в Коломиї) завжди готовлять цвіклі та мішанину. Мішанина - ріжем досить великими кусочками копчену домашню ковбасу, м"ясо, підчеревину, яйця, сир (творог), хрін (настругати ножем) все солим і перемішуєм.
Так, Юля, це саме та основна холодна страва на Великдень. А ще перед початком Великоднього сніданку всій родині треба розділити одне свячене яєчко (щоб злагода була)...
І ми також таке їмо,але в ми вдома ріжемо не великими кусками,я люблю так порізане кубиками,як на салат.А хрін маємо наперед натертий в банці,але на найдрібнішому терку.
Цитата: Калинович
А ще перед початком Великоднього сніданку всій родині треба розділити одне свячене яєчко
В нас також так заведено,але це не просто освячене яйце, а почищене.Ми в кошик його кладем перед освяченням вже без шкаралупи.
Ну що ж , пропоную ще одну стародавню лемківську великодню страву. Великодні ребра фаршировані. - теляча грудинка (тут треба купити не надто молоду грудинку і не надто стару - щоб ребра вже були добре сформовані, але мясо щоб не було темно-червоного кольору). Грудинку надрізаємо кишенькою - надріз робимо не з того боку, де хребет, а з протилежного (щоб між ребрами і мясом зробилась кишенька) Начиняємо: -0,5 кг фаршу мішаного -3 яйця -0,5 батона вимоченого в молоці - кулак тертих сухарів -трохи сушених грибочків -пасерована морква з цибулею -часничок, перець, сіль до смаку Начиняємо ребра, ниткою зашиваємо кишеньку (голку встромляємо поміж реберця) Пательню змастити, трохи водички, кладемо реберця, замотуємо фольгою. Печемо 1-1,5 (залежно від величини ребер). Потім фольгу знімаємо і запікаємо до румяного кольору. Потім в ідеалі треба попросити чоловіка, шоб пласкогубцями повитягав ребра, поки страва гаряча. Але то не завжди вдається зробити. Звичайно, що без реберець зручніше нарізати, але на смак страви це не впливає. Страва надзвичайно смачна як холодна, так і гаряча.
А я дуже люблю на Пасху соус чи пак салат з дрібно тертих яєць, хрону і майонезу - можна зїсти багато-багато... Ще буде домашнє печене мясо, домашня ковбаса, фарширований індик, сирник і торт горіховий...
То, Іруся, виходить, у Вашій родині також є свої традиційні справді українські страви Я вже тепер знаю, чим пахне Великдень у Вашій хаті...
То правда, що є свої традиції - як і в кожній сім'ї . Ще, певно, спечу плесканки - солону і солодку - дуже їх любимо - ця традиція прийшла з родини чоловіка. І для полегшення травлення - борщ.