.Відвідали якось ми із сімейством "Картопляну хату"...( сітка цих кафе, чи швидше, навіть, бістро розповсюджена по всій Україні) Так от, оця сама "хата" нічого не втратила від наших відвідин.
...а от я втратила...довіру до подібних закладів
і апетит на тиждень...
Чому? -запитаєте ви....Уздрівши в соусі за скляною вітриною великого нічного метелика - вилетіла звідти кулею, оскільки я гостро реагую на подібні "приколи"
Перепрошую за натуралізм...та що ж, це життя, а воно , як відомо - бентежне!
Та замовлення нам вже принесли...було так досадно...і я вирішила відтворити його вдома ( на смак , на жаль, оцінити його не вдалось
), та довіряючи своїм зовнішнім органам відчуттів та інтуїції - щось подібне я все-таки учворила
Результат настільки припав до смаку - що більше я в ту хату - ні ногою!!!
Гратен з картоплі під соусом морней
Гратен з французької перекладається як "запіканка" це якщо не вдаватися в тонкощі. А якщо вдаватися - то як " страва, посипана сиром і обсмажена в сухарях"... З чого можна вивести, що головне в гратені- рум"яна запечена шкірочка, в даному випадку нам її забезпечить соус морней ( соус бешамель із сиром) Ух...Хитра, одначе, ця французька кухня...
Картопля 8 шт. середнього розміру
молоко - 2 стакана
мука - 4 ст. л.
масло вершкове 4 ст л.
сир твердий (рекомендують пармезан чи швейцарський) - 100гр. ( в мене був звичайний російський)
улюблені спеції( в мене був чорний мелений перчик і часникова сіль)
Картоплю відварюємо, можна навіть недоварити, як я сьогодні, бо дуже поспішала, вона в духовці дійшла. Обчищаємо, ріжемо шматочками. можна також просто спекти в мікрі. Тепер соус : на пательні з товстим дном розтоплюєм масло... Даємо борошно, підсмажуємо , помішуючи весь час...А молоко ми вже скип"ятили...Вливаємо в масляно- борошняну суміш гаряче молоко потроху...Дуже добре розтираємо, щоб не було грудочок. Я, навіть, розтираючи, знімала з вогню, поки чергова порція молока стане однорідною масою. Натираємо сир , додаємо в соус, добре перемішуємо і знімаємо з вогню. Заливаємо картоплю, ставимо в гарячу духовку, поки верх не запечеться рум"яною скоринкою..( Я поставила під гриль, бо дуже вже хотілося їсти!!
)
Тепер можна подавати...примовляючи з французьким прононсом :
gratin...
Мої коментарі: страва смачна, з характерним м"яким вершковим смаком...Колись робила для гостей у величезній скляній формі , запікала відварену картоплю, моркву, капусту цвітну , брокколі і брюссельську, все відварене....Вийшов ефектний і ситний гарнір...