Я тут щось таке напекла. Про результат скажу в п'ятницю. Тортик на основі пирога на самих білках. Називається "Пиріг ангела" або Срібний чи Губчастий пиріг, популярний в Америці. Ось тут його історія і класичний рецепт
http://rest.oboz.ua/interview/2528.htmПиріг ангелаІнгредієнти:
1,5 склянки білків (приблизно від 10-12 яєць), кімнатної температури
1,5 склянки цукру (чим дрібніше цукор, тем краще. Я змолола блендером)
1 склянка просіяного борошна вищого сорту
1 ч.л. винного каменю(лимонної кислоти)
1/4 ч.л. солі
2 ч.л. екстракту ванілі
0,5 ч.л. екстракту мигдалю( в мене не було)
Я додала 2 ч.л. порошку до печива
Приготування: (в моєму виконанні)
Відокремте білки від жовтків. Температура білків для збивания повинна бути теплою. Тому накрийте мисочку з білками кришкою й залиште при кімнатній температурі на кілька годин, за цей час білки повинні зігрітися.
Білки, зігріті до кімнатної температури, збивайте за допомогою міксера у великій ємності до пінистого стану, додавши в них лимонну кислоту і сіль. Збивайте на середній швидкості, поки лимонна кислота повністю не розчиниться, потім починайте поступово додавати цукор, кладучи по 2-3ст. ложки одночасно й щораз збиваючи білки до повного розчинення чергової порції цукру. Коли білки перетворяться в піну з м'якими піками, додайте ваніль і мигдаль, збивайте буквально кілька секунд, цього досить для розчинення екстрактів.
Тепер візьміть борошно, просіяне з порошком до печива, і почніть додавати в білкову масу невеликими порціями ( у вас вийде приблизно 6-8 порцій), щораз акуратно, не кваплячись, плавними рухами з'єднуючи борошно з білками.
Форму я все-таки змазала і застелила папером. Випікайте 50 хвилин у попередньо розігрітій до 190С духовці. (залежить выд духовки). Готовність пирога можна визначити легким натисканням пальця – добре пропечений пиріг пружинить, а слід від вм'ятини майже відразу ж зникає.
Вийміть пиріг з духовки й залиште його при кімнатній температурі до повного остигання. Пиріг взагалі легко вийнявся з форми.
Звичайно Пиріг Ангела змазується білим кремом.
Я зробила білково-заварний з 6 білків.
Пиріг розрізала на 2 коржі, змастила тонко абрикосовим варенням, тоді перемастила кремом, прикрасила білим шоколадом. Квіти з мастики покладу завтра, тоді покажу все вкупі. Страшно переживаю, чи буде смачно.Сам пиріг мені сподобався. Пористий, легкий.Але чи пасує до нього цей крем?