Так цікаво узнавати щось нове. Для мене трохи дивно, що на Свят-вечір готують перші страви, в нас такого немає, Обов"язковими є 12 страв, кутя, калач. А все інше - то звичайні святкові страви. В нас традиція - різдво зустрічаємо у батьків. А вечірників-хресників приймаємо аж до 14 січня, і то в цьому році можемо не встигнути, бо і самім треба вечері носити, і у наших хресників не по одній парі хрещених батьків))) А от щодо виделок на столі - не знала, що ними не можна . Тільки ложками в нас їдять лише на поминальних обідах. А калачами ми обмінюємся з вечірниками, і в нас теж на всі свята пекарні не виготовляють ніяких булочок - тільки калачі)))
--------------------
Тварин, яких мало, занесли в Червону книгу, а яких багато - в "Книгу о вкусной и здоровой пище". (Фаіна Раневская)
а що таке вечірники? калачі на свят вечір то обовязково і ще струшля макова(завиванець) тільки його мені свекруха пече в п*єцу а за ложки і вилки я теж незнала, а ще у нас є звичай що свічку запалює наймолодший член сім*ї, а діти теж ходять по хресних з кутею пампушками випічкою та калачем, тепер просто зі солодким , або цукорками, кутю останього року небрали
--------------------
Подлинное счастье стоит недорого: если за него приходится платить высокую цену, значит, это фальшивка. Коко Шанель
Вечірники - ті, хто приносить вечерю. Ми обов"язково носимо калач, великий пакет з цукерками, яблуками, горіхами, а ще ковбаску, сир. А якщо в хаті є діти, то і іграшки, а якщо дорослі, то пляшку))))
--------------------
Тварин, яких мало, занесли в Червону книгу, а яких багато - в "Книгу о вкусной и здоровой пище". (Фаіна Раневская)
Pito4ka, ой, як гарно, а внас на свят вечір ходять тільки діти по хресних а дорослі вже на другий , третій день, несуть переважно солодке(так я давала) а хресні їм за то гроші , іграшки, теж солодке, мені добре бо мої куми недалеко живуть,далеко нетреба їхати чи йти, а ще внас на вулиці є стара одинока жінка, то ми постійно на вечерю носимо її їжу, хто кутю, хто шинку-ковбасу(то вже на другий день буде) калач чи печиво, старші навіть кличуть її до себе вечеряти, чи залишаються знею
--------------------
Подлинное счастье стоит недорого: если за него приходится платить высокую цену, значит, это фальшивка. Коко Шанель
а в нас похресники які приходять вечерю дається їм або гроші або дорогі подарунки.А носимо 2 калача звязані лентою зверху миска з кутею та цукерки і носять лише один день на святий вечір,а хто не встиг то хай вибачають.Лише до батьків можна принести вечерю на коляди.А до 14 січня то і спитися можна якщо такий термін носити вечерю.
а що до вас похресники не приносять вечерю, на святий вечір в нас більше гостей чим на коляди .Одні приходять, другі ідуть то посидіти за одним столом і не вставати не получається вже ніяк.
А що ви самі не сідаєте вечеряти,а чекаєте поки хтось прийде?В нас такого нема,що ходять по хатах.Але навіть якби і ходили,то я кажу про головну вечерю ,таку першу- сімейну,де не можна вставати.А потім вже звичайно,що ходять і встають і гості міняються.
Так цікаво про все це читати та дізнаватися щось новеньке. Недарма кажуть, "що не сторона- то новина". В нас заведено, що на свят вечір всі хатні повинні бути у дома і вечеряти, нікуди не йти. А вже на другий день і так аж до 14 січня потрібно провідати усіх і батьків і кумів... До батьків ідемо 7 січня з самого ранку, бо до сутінок маємо повернутися до дому, щоб зусртічати колядників. Чим більше колядників буде - тим більше щастя у новому році прибуде.
в нас нема такого взагалі, щоб хтось до хати йшов на Святий Вечір. Раніше навіть колядники на Святий Вечір ніколи по хатах не йшли. Ця Вечеря тільки для сім'ї, тож всі сидять по хатах. А от вже на Різдво йдіть де хочете Взагалі цікаво почитати, які є в кого традиції, і так якось дивно, вроді в одній країні живемо, а багато що відрізняється. І калачів в нас немає, в нас булка плетенка, яка струцлею називається і в магазинах перед Різдвом якраз такі булки і продають
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт