Мариновані гриби (з старезної книги "Домоводство", по тих рецептах моя свекруха робить)
Для маринування рекомендується брати білі гриби, підберезники і підосиновики, а такоє маслята і осінні опеньки. Гриби повинні бути молоді, міцні, не червиві. Кожен вид грибів маринують окремо.
Перед маринуванням гриби очищують, сортують по величині, відрізають корінці (в маслюків видаляють шкірку), потім акуратно промивають в холодній воді і кладуть на сито, щоб вода добряче стекла. В кастрюлю вливають воду (півстакана на один кілограм підготовлених грибів), добавляють оцет і сіль, потім кладуть гриби і варять. Коли вода закипить, знімають піну, добавляють пряності і варять на протязі 20-25 хвилин.
Для рівномірного проварювання гриби треба час від часу акуратно перемішувати.
Коли гриби будуть готові (осядуть на дно), їх знімають з вогню і дають вистигнути, потім перекладають в глиняну або скляну посуду.
Стерелізують банки 15 хв.
На один кілограм грибів треба брати півтори столові ложки солі, півстакана оцту, 1 лавровий лист, по 0,1 г перцю, гвоздики і кориці і 2-3 г кропу.