Весна і мама І. Жиленко Якось я спитала у Весни: - Ти чому приходиш, поясни? І весна сказала прямо: - Поспішаю я на свято Мами! Поспішають квіти проростати, Поспішають журавлі вертати, Поспішає сонечко теплішать, Поспішають діти розумнішать. В Африці далекій пам ятаю, Говорив мені Премудрий Слон, Що якби на світі мам не стало, То й весни на світі не було! Ще сказав: «Ви помічали, може – Кожна мама із весною схожа». І відкрив мені він таємницю, Що весна із Мамою сестриці…
Мама В. Гринько Ще в колисці немовля Слово «мама» вимовля. Найдорожче в світі слово Так звучить у рідній мові: Мати, Матінка, Матуся, Мама, Мамонька, Мамуся! Називаю тебе я, Рідна ненечко моя!
- Я на ковзанку піду! - А коли ж до хати? Тільки мама може так Лагідно спитати. На ходу сніданок з їм. - Так не слід робити.- Тільки мама може так Лагідно сварити. В снах літаю до зірок. - Час вставати, синку! Тільки мама збудить так Лагідно дитинку.
Пам”ятаймо, милі діти, Пам”ятаймо завжди з вами, Що для нас в усьому світі, Найдорожчі – наші мами! Нам маленьким і дорослим – Все дають вони з любовью: Ніжне серце, світлий розум, Сили нашому здоровью. Як ставали ми на ноги, Перший крок наш був – до мами! Радість маєм чи тривогу – Серце мами завжди з нами. Де сини її та дочки – Завжди там вона думками. Пишем в класі ми на дошці Наше перше слово – мама! Найдорожчі мамі діти, Дітям мама їх – так само. Треба вчитись і робити Так, щоб радувати маму! А як вивчитесь з літами, Вдячні мамі за турботу, І поїдете від мами В інший край десь на роботу – Хай усі запам”ятають: І листи, і телеграми Шліть туди, де їх чекають, Виглядають ваші мами!
На мамине свято, На мамине свято Хороших дарунків Для мами багато. Найкращий від тата – Шовкова кофтина. Од старшого брата – Барвиста хустина. Од діда – картина, Велика у рамі. Та мій, мій найбільше Сподобався мамі. Погляньте, який: На вікні, на осонні Альпійські фіалки Цвітуть у вазоні. На мамине свято На мамине свято Я в гості весну Запросив у кімнату.
Пісня про рушник Андрій Малишко Рідна мати моя, ти ночей не доспала, Ти водила мене у поля край села, І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя дала. І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя, на долю дала. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка, І зелені луги, й солов'їні гаї, І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші твої. І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші, блакитні твої. Я візьму той рушник, простелю, наче долю, В тихім шелесті трав, в щебетанні дібров. І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю: І дитинство, й розлука, і вірна любов. І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю: І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов.
Дуже мені подобається оцей вірш (хоч вперше, до великого мого встиду, почула його у виконанні Т.Повалій):
Олійник Б.
Пісня про матір
Посіяла людям літа свої літечка житом, Прибрала планету, послала стежкам споришу, Навчила дітей, як на світі по совісті жити, Зітхнула полегко - і тихо пішла за межу. - Куди ж це ви, мамо?! - сполохано кинулись діти. - Куди ви, бабусю? - онуки біжать до воріт. - Та я недалечко... де сонце лягає спочити. Пора мені, діти... А ви вже без мене ростіть. - Та як же без вас ми?.. Та що ви намислили, мамо? - А хто нас, бабусю, у сон поведе по казках? - А я вам лишаю всі райдуги із журавлями, І срібло на травах, і золото на колосках. - Не треба нам райдуг, не треба нам срібла і злота, Аби тільки ви нас чекали завжди край воріт! Та ми ж переробим усю вашу вічну роботу, - Лишайтесь, матусю. Навіки лишайтесь. Не йдіть. Вона посміхнулась, красива і сива, як доля, Змахнула рукою - злетіли увись рушники. «Лишайтесь щасливі», - і стала замисленим полем, На цілу планету, на всі покоління й віки.
Малює матір ниткою роки автор: Софія Кримовська Малює матір ниткою роки на полотні, проколюючи рани. І непомітно, ніби із туману, з’являються то квіти, то птахи. Не злічиш кольорів і хрест дрібний, не вловиш слів у тихій пісні мами… Так швидко сутеніє і тумани вкладають спати наш садок старий. Покрученим гілкам навіють сни: буяння цвіту, яблука рум’яні – і віти тарабанять в хатні рами, і пуп’янки неначе навесні… А мама шиє довгі вечори чи скатертину, чи яку фіранку. Хрести дзьобає до самого ранку – від пізньої до ранньої пори… Життя дошиє дрібно в полотні, віддасть мені, як все, що в світі мала. Моя красива, трохи сива мама, гарячі руки, очі ледь сумні… Розвію сум, тумани розжену дитячим сміхом, сонцем і весною! Буяє сад – цвіте разом з тобою і я в тобі надією живу…