Прича про щасливе сімейне життя
Одного разу у мудреця запитав молодий чоловік:
«Чому ти такий щасливий у сімейному житті? Тебе всі поважають, до тебе ходять за порадою. В чому твій секрет?»
Мудрець посміхнувся і покликав свою дружину. У кімнату увійшла красива і дуже щаслива жінка:
«Так, любий!»
«Мила, приготуй, будь ласка, тісто на пиріг»
«Добре!»
Вона вийшла і через двадцять хвилин прийшла сказати, що тісто готове.
«Додай в нього найкраще розтоплене масло з наших запасів, І всі ті горіхи, які ми залишили для іменинного пирога нашого сина»
«Добре!»
І знову вона прийшла через десять хвилин, а чоловік дає їй наступну вказівку:
«Додай туди і нашої дворової глини. А потім запікай»
«Добре» - сказала дружина.
І через півгодини в її руках вже знаходився цей дивний пиріг.
«Звичайно ж ми не будемо це їсти! - сказав чоловік - Віднеси це свиням на вулиці »
«Добре!» - сказала дружина.
Гість був шокований. Невже таке можливо? Жодного слова проти, зробила все, що чоловік сказав. Навіть коли він запропонував абсурдну річ.
І чоловік вирішив повторити експеримент вдома. Коли він увійшов туди, відразу почув сміх дружини. Разом з подругами дружина грала в настільну гру.
«Жінко!» - звернувся до неї чоловік
«Я зайнята», - роздратовано крикнула зі спальні дружина.
«Жінко!»
Через десять хвилин вона з’явилася:
«Що тобі треба?»
«Постав тісто!»
«Ти з глузду з’їхав! У будинку повно їжі, а мені є чим зайнятися!»
«Постав тісто, я сказав!»
Через півгодини дружина роздратовано повідомила, що тісто готове.
«Додай туди кращі горіхи і все розтоплене масло!»
«Ти з глузду з’їхав! Післязавтра весілля моєї сестри, і ці горіхи потрібні для пирога!»
«Зроби як я кажу!»
Дружина поклала в тісто лише частину горіхів, а потім знову вийшла до чоловіка.
«А тепер додай у тісто глини!»
«Ти взагалі з розуму вижив? Стільки продуктів даремно перевела???»
«Додай глини, кажу! А потім запікай.»
Через годину дружина принесла цей пиріг і кинула його на стіл:
«А тепер я подивлюся, як ти це їсти будеш!»
«А я не буду це їсти, - віднеси це свиням!»
«Знаєш що - обурилася дружина - тоді сам іди і годуй своїх свиней!»
Грюкнула дверима й пішла в свою кімнату. Ще кілька днів вона сміялася над чоловіком при всіх, розповідаючи цю історію.
І тоді гість вирішив повернутися до мудреця:
«Чому? Чому у тебе все вийшло і твоя дружина все зробила, як ти сказав, а моя закотила скандал і досі сміється з мене?» - запитав він уже з порога.
«Все просто. Я не лаюся з нею і не командую. Я захищаю її, і це робить її спокійною. Моя дружина - запорука мого сімейного благополуччя.»
«І що мені тепер, - шукати іншу дружину?»
«Це найпростіший спосіб, який приведе тебе до вельми сумного результату. Тобі і твоїй дружині потрібно вчитися поважати одне одного. А для цього ти першим повинен зробити все, щоб вона була щаслива.»
«Та я і так для неї все роблю!»
«А вона щаслива? Ви ж одружилися для того, щоб кохати одне одного, піклуватися і радіти разом. А замість цього лаєтеся, ділите верховенство, обговорюєте одне одного за спинами...»
У роздумах побрів чоловік додому. По дорозі він побачив гарний кущ троянд. Саме такими трояндами він колись домагався її руки. Кожен день по одній гілочці троянд. У будь-який час року... Коли ж він останній раз дарував їй такі квіти? Згадати не зміг.
Тому він зірвав гілочку і поніс її додому. Вдома вже всі спали. Він не хотів турбувати дружину - і просто поставив квіти біля її узголів’я.
Вранці його вперше за останні роки чекав сніданок. І красива дружина з сяючими очима. Він обійняв її і ніжно поцілував, як колись багато років тому.
Він перестав займатися неважливими справами, і всіма силами намагався зробити дружину щасливою. Вона ж перестала ходити вдома «як попало», знову стала готувати для нього улюблені страви...
Минуло кілька років, і в його двері постукав юнак.
«Я чув, що ваші стосунки з дружиною - зразок для інших. А у мене все не так. Дружина мене пиляє, витрачає всі гроші, не слухається... У чому секрет? Я прочитав стільки книжок, але жодна не допомогла мені...»
Господар посміхнувся і сказав:
«Проходь, дорогий гість. Моя дружина саме збирається пекти пиріг»...