П’ятирічна дівчинка не давала спокою батькові, наполегливо випитуючи, що він купить їй, коли поїде до міста. Нарешті батько втратив терпіння і з докором сказав: – Купи мені це, купи мені те! Ти думаєш тільки про те, що мають тобі дати твої батьки. А ти, що ти даєш нам? – Любов, – відповіла дівчинка. Батько не знав, що далі казати.
Тринадцятилітній Юрко прогулювався з мамою пляжем. Нараз спитав її: – Мамо, як вберегти приятеля, якого дуже любиш?
Мама подумала трохи, потім, нахилившись, набрала в жмені піску. Одну руку стиснула в кулак і пісок почав вислизати поміж пальців. Чим більше стискала кулак, тим більше пісок вислизав. Другу руку, натомість, тримала відкритою і пісок залишився в ній.
Хлопчик зі здивуванням спостерігав, а потім радісно скрикнув: – Розумію!
У забутому гірському храмі зберігалася ікона Богородиці, на зворотному боці якої була написана одна молитва – молитва усиновлення.
Ось вона:
Господи, допоможи мені бути приятелем усіх. Приятелем, що чекає і не нудиться, що приймає з добротою, що вислуховує без зусилля, що дякує з радістю. Приятелем, якого завжди можна знайти. Допоможи мені пропонувати іншим безкорисливу дружбу, випромінюючи радісний мир, Твій мир, Господи. Вчини так, щоб я був готовий підтримувати і приймати насамперед найслабших і покривджених. Таким чином я зможу помагати іншим відчувати Твою близькість, Господи ніжності.
Яке б не спіткало тебе лихо, яка б не трапилася у тебе неприємність, скажи: "стерплю це для Ісуса Христа!", І тобі буде легше. Бо ім'я Ісуса Христа сильне. При ньому всі неприємності вщухають, біси зникають. Вщухає і твоя прикрість, заспокоїться і твоя малодушність.
прп. Антоній Оптинський
--------------------
Ранок з щастя починається, щастя мамі усміхається!