Печиво "Вівсяночка"
У журналі у Ірини (Чадейка) два варіанти вівсяного печива, вони мало чим відрізняються одне від одного,тому вирішила скопіювати обидва. Я пекла за другим варіантом, який без родзинок і менш солодке-"Вівсяночка"
Скопіюю сюди ж слова автора:
"За цим рецептом виходить магазинне печиво. За смаком. За кольором - світліше, ніж сучасне. Зараз його роблять більш темнішим чомусь.
У більш сучасних ГОСТах існує два види вівсяного печива - "Вівсяне" і "Вівсяночка". Останнє відрізняється відсутністю родзинок і меншою кількістю цукру, хоча технологія приготування єдина. "Вівсяне" - дуже солодке, з хрусткою скоринкою, а "Вівсяночка" - більш м'яке і не занадто приторне. В іншому печива схожі. Вибирайте рецепт за смаком, а то в інтернеті, я помітила, ці два рецепти плутають.
У книзі 1961р. до складу "Вівсяного" не входила патока, її почали додавати пізніше, як у пряники, щоб запобігти швидкому черствінню. Патоку додають крохмальну. Таким чином, патока не впливає на смак, а лише надає виробам з великою кількістю цукру більш м'яку консистенцію. Саме тому патоку можна зі спокійною душею виключити - щось мені підказує, що це печиво довго не залежиться.
Що ж стосується вівсяного борошна, то можна використовувати як борошно, так і толокно - різниці в смаку я не помітила.
Кількість води в тісті варіюється в залежності від сухості борошна. Тісто не повинно кришитися, а бути м'яким і не липким, добре розкачуватись."
"Вівсяне"175г пшеничного борошна (відсипати трохи на підпилювання столу)
75г вівсяного борошна
85 г вершкового масла
185г цукру
1 пакетик ванільного цукру (10г)
25г родзинок
1\2 ч. л. без верху кориці
1\3 ч.л. без гірки соди
1\3 ч.л. без гірки солі
50-75 г води
якщо використовуєте патоку, то 18г
"Вівсяночка"175г пшеничного борошна (відсипати трохи на підпилювання)
75г вівсяного борошна
85 г вершкового масла
125г цукру
1 пакетик ванільного цукру (10г)
1\2 ч. л. без гірки кориці
1\3 ч.л. без гірки соди
1\3 ч.л. без гірки солі
50-75 г води
якщо використовуєте патоку, то 15г
розігріти духовку до 210С
деко застелити пекарським папером
Ізюм промити і подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Покласти в миску комбайна м’яке масло, цукор, корицю, ванільний цукор, родзинки і добре перемішати до отримання практично однорідної маси.
Додати вівсяне борошно, теплу воду з сіллю і розмішати(в режимі "пульс" кілька натискань).
Всипати пшеничне борошно і соду, замісити тісто, воно повинно зібратися в грудку. Якщо сухувате, можна додати ще води.
Тісто покласти на присипаний борошном стіл.
Розкачати в пласт товщиною 5мм і вирізати печиво круглою виїмкою 55-60мм. Викласти на деко на відстані 1 см один від одного.
Випікати при 210С 12-15 хвилин до рум"яного кольору. Можна і менше, якщо любите дуже м'яке печиво.