Заквасочний хліб
Надзвичайно ніжний (просто повітряний, як мереживо) м'якуш і хрустка скоринка. Ні з чим не порівнянний аромат заквасочного хліба.
Опара Борошно житнє 150г (Я взяла 50:50 пшеничне і житнє)
Закваска (французька) 50г (в мене житня)
Вода 150 г
Тістовся опара
Борошно пшеничне 550 г
Вода 190г
Солод 1/2 ст.л.
Клейковина (можна не додавати) 1/2 ст.л.
Дріжджі свіжі 7г
Сіль 1ч.л.
Рослинна олія 2 ст.л.
Мед (або цукор) 1 ст.л.
Коріандр, кмин по 1 ст.л.
З вечора замісити опару змішавши закваску, борошно і воду і залишити в прохолодному місці .
Вранці змішати закваску з іншими інгредієнтами і замісити тісто ( у хлібопічці в режимі "Тісто" - 20 хв. - заміс і 1год. - розстойка)
Після закінчення програми - акуратно дістати, не випускаючи бульбашок з тіста і сформувати хліб.
Накрити плівкою і залишити хвилин на 30 (орієнтуючись на збільшення удвічі)
По закінченні підйому акуратно перенести хліб у розпечену форму, збризнути водою і накрити кришкою. Я випікала у звичайній формі (в ній хліб і підходив).
Випікати на максимумі (240*) 15 хвилин і ще 35 хвилин при температурі 180*.
Перерахунок на меншу буханку
Опара (без змін)
Борошно житнє - 150г
Закваска (французька) - 50 г
Вода - 150г
ТістоБорошно пшеничне - 300 г (може знадобитися додати біля 20г)
Вода - 130г
Солод - 0,5 - 1 ст.л.
Клейковина (можна не додавати) - 0,5 ст.л.
Свіжі дріжджі - 5г
Сіль - 1,5 ч.л.
Рослинна олія - 1- 1,5 ст.л.
Цукор - 1 ст.л.
Коріандр, кмин - по 1 ст.л.
Сіль і масло додати в кінці замісу.Розстойка. Сформувати і залишити до збільшення вдвічі.
Зробити надрізи і випікати 15 хв - 240* і 35 хв - 180*
Рецепт від Кави з Хлібопічки.ру