Папошник
Цей рецепт не з дешевих, але всім рекомендую - дуже ніжний, легкий, відчувається вершковий смак.
борошно 80 грам
вершки 100 грам
дріжджі свіжі 33 грама (я взяла 25 г )
молоко 100 мл
яєчні жовтки 1 склянка
цукор 170 грам (я взяла 230 г)
розтоплене масло вершкове 35 грам (я взяла 70 г)
борошно 380 грам ( підсипати в залежності від борошна)
кардамон 1/6 ч.л. ( або ваніль 2 г)
0,5 скл. борошна заварити 0,5 скл. вершків (вершки закип"ятити, залити ними борошно і перемішати)
33 грама живих дріжджів розчинити в 100 мл молока
В комбайн закинути 1 склянку жовтків (у мене було 12 штук), поставити їх збиватися, потім додати заварене борошно, 170 г цукру, 35 г розтопленого масла і розведені дріжджі.
Все це добре розтерти в комбайні (хлібопічка думаю впорається з цим не гірше), і відставити тісто підходити.
Через 2,5 години додати 1/6 ч.л. кардамону, 250 грамів борошна і вимішувати 30 - 40 хвилин до розвинутої клейковини.
Додати ще 130 грам борошна, вимісити хвилин 30 , розподілити по формах на 1/3 чи 1/4 і залишити підходити.
Випікати при температурі 160*- 180 *(з конвекцією).
Наступного року цьому чудовому папошнику я дам другу розстойку, це буде йому на користь.
Рецепт в інтернеті зустрічається в незмінному вигляді скрізь, саме такий, як у Похльобкіна в його книзі "Національні кухні наших народів" і у Людмили з Торонто, в її ЖЖ.
Отже, текст з книги:"В українській кухні дуже рідко використовується дріжджове тісто.
Воно застосовується в основному для виготовлення святкових кондитерських виробів, сформованих під сильним впливом російської кухні, але модифікованим святковим кондитерським виробом є український папошник, що має цілий ряд різновидів.
Папошник - це український варіант російської паски. Однак від паски папошник відрізняється набагато більшим вмістом жирів (замість молока - вершки) та особливо яєць. Крім того, обов'язковим компонентом в рецептурі папошника є заварне тісто.
Папошники треба готувати при температурі повітря в кухні - вище 23°С.
ПАПОШНИК УКРАЇНСКИЙ
3 склянки борошна обварити 3 склянками киплячих вершків, швидко, ретельно розмішати, накрити і залишити на 10 хв.
Влити в це тісто, розтираючи його, 0,5 склянки теплого молока, 1 склянку розтопленого масла, всипати 5 склянок цукрового піску, 6 склянок збитих до густоти жовтків і, нарешті, 200 г дріжджів, розведених в 2 склянках теплого молока.
Все це розтирати безперервно до тих пір, поки на тісті не почнуть з"являтися бульбашки. Після цього накрити і залишити підходити на 2-2, 5 год.
Коли тісто підійде, додати 1 чайну ложку кардамону і трохи борошна, щоб тісто залишалося рідкуватим і його можна було б вибивати.
Розтирати і вибивати протягом 1 год.
Потім досипати борошна, замісити тісто до нормальної густини (щоб воно відставало від рук) і розподілити його у форми до половини .
Коли тісто підійде у формах до 3/4, поставити в гарячу духовку із середнім жаром на 1 год 15 хв."