Вже бачила у нас на Дрімфуді рецепт і думаю,кожна господиня,яка хоч раз готувала ту смакоту,має свій рецепт,але за проханням пишу і свій
Лазанья
Рецептів і різновидів лазаньї є багато: і з овочами,і з куркою і грибами, і морепродуктами і навіть вегетеріанська.Я особисто просто обожнюю традиційну м"ясну лазанью.І навіть ту традиційну кожен готує по-різному.Я надивившись і начитавшись різної інформації ,вивела свій рецепт, який близький до оригіналу і за який,сподіваюся,італійці мене б не засміяли
Традиційна лазанья має три основні складники:
-листи лазаньї(паста)
-соус болоньєзе
-соус бешамель
Отже,
нам потрібно:
для соусу Болоньєзе:-фарш -700-800гр.( половину гов"яжого,половину свинного)
-1 велика цибуля
-1велика морква(можна і без)
-3-4зубці часнику
-2 ст.л. томатної пасти
-150гр.томатного соку або баночку томатів у соці
-150гр. сухого червоного вина(можна і без)
-оливкова олія
-базилік,сіль,перецьдля соусу Бешамель:
-50-70гр.масла
-3-4ст.л. борошна
-0.75л. молока
-мускатний горіх
-сільокрім того:
-400гр. твердого сиру
-250-300гр. листів лазаньї
До речі,листи можна приготувати і самим.Але це забере куча часу і нервів))) Хіба,якщо у вас є машинка,для розкачки тіста
Рецепт можна знайти в інтернеті.Але,якщо чесно,то зі справжніми італійськими листами мені смачніше.
Отож,готуємо!!!
Італійці листи не варять,вони їх викладають сирими.Яготувала різними способами і мені більше подобаються,коли вони відварені.Якщо викладати сирими,то вони виходять твердуватими - так як і вся паста в італійців.Тому,як надумаєте їх відварити,тоді воду посолити,додати олії(щоб листи не злиплися) і по 4-5шт. відварити(слідкувати,щоб не злипалися).Вийняти з води та обсушити.
На олії обсмажити порізану цибулю,додати моркву,пізніше фарш,протушити.Додати вино та дати йому повністю випаруватися.(якщо не даєте вино,то можна додати трошки бульйону або води,щоб воно потушкувалося)Потім додати томатну пасту та сік( Влітку я замість соку додаю помідори або ще краще додати самі томати у соці),видавити часничок,приправити та дати трішки протушитися.Для лазаньї бажано,щоб фарш був не дуже жирним,бо в кінцевому результаті вийде такою і лазанья.
Окремо на сковорідці топимо масло,додаємо борошно,розмішуємо.Малими порціями,при тому,весь час гарно помішуючи,вінчиком вливаємо молоко.Але тут головне інтенсивно мішати,щоб не утворилося кумків. Додаємо мускатний горіх та сіль.З мускатним горіхом краще бути уважним - він дуже "на любителя" - якщо його дати забагато - вам може не сподобатися,але без нього соус Бешамель не буде справжнім.Тому спочатку додайте небагато - спробуйте на смак.Соус готувати,поки не згусне.
Сир тремо на терці
Дно форми злегка обмазати соусом Бешамель(зовсім трішки),викладаємо шар листів,на них соус Болоньєзе(тобто фарш),далі соус Бешамель та щедро присипаємо сиром.Процедуру повторити тричі.Останній, 4, шар - листи.їх злегка змазуємо білим соусом та присипаємо сиром.Закриваємо фольгою та ставимо у розігріту духовку на 30хв.Потім фольгу знімаємо та даємо ще пропектися хв.15,до золотистої кірочки.
Смачного!!!!!!!!!!!