Для приготування домашнього йогурту знадобиться: молоко (я взяла 2 літри), закваска Симбіотик TM «GoodFood», каструля на 2л. і пластикова миска з кришкою на 2л.
Як готувати:
Беремо 2 упаковки ультрапастеризованого молока (в упаковці ТетраПак), переливаємо його в каструлю і трохи підігріваємо до температури 38-40ОС. Молоко не повинно бути дуже гарячим, в гарячому молоці потрібні нам бактерії можуть загинути. Я використовую молоко в упаковці Тетра-Пак бо його не потрібно кип'ятити. Будь-яке інше молоко (домашнє або в звичайній упаковці) обов'язково потрібно перекип'ятити і остудити до t 38-40ОС.
Примітка: навіщо потрібно кип'ятити молоко? У свіжому коров'ячому молоці містяться як корисні, так і шкідливі бактерії. У процесі приготування йогурту, ми будемо заселяти в молоко лише «потрібні» бактерії, які дадуть правильну густу консистенцію і будуть корисні для нашого організму. Тому молоко повинно бути стерильним. Кип'ятіння вбиває всі не потрібні бактерії. А молоко в упаковці ТетраПак вже пройшло процес пастеризації, тому в ньому немає бактерій.
Відкриваємо пакетик із закваскою Симбіотик (пакетик можна розірвати або розрізати за допомогою ножиць) і висипаємо його в молоко.
Примітка: принцип дії закваски. У заквасках «GoodFood» міститися біфідо- і лактобактерії. Ці бактерії, потрапляючи в молоко, починають активно розмножуватися, перетворюючи молоко в йогурт. При цьому вони збагачують молоко вітамінами В1, В12, С, Е, Р та іншими корисними вітамінами і мікроелементами.
3. Потім перемішуємо молоко за допомогою звичайної ложки.
Для приготування йогурту можна використовувати йогуртницю, термос, скляну банку, каструлю або будь-яку іншу посуд з кришкою. Беремо посуд ємністю 2 л, переливаємо в неї молоко і закриваємо кришкою.
5. Тепер дуже важливо забезпечити тепло для молока. Корисні бактерії, які містяться в заквасці, розмножуються при температурі t 38-40ОС приблизно 8-10 годин. Тому для збереження тепла, щільно укутуємо ємність з молоком в ковдру.
6. Молоко залишаємо в теплому місці на 8-10 годин (точний час приготування дивіться на пакетику з закваскою, чим довше продукт стоїть, тим щільнішим він стає).
Через 8 годин йогурт готовий!
Його потрібно переставити в холодильник і зберігати не більше 5 днів (для дітей рекомендується не більше 3 днів).
Посуд, що використовується, має бути чистим! СМАЧНОГО!
Рецепт та фото www.ecomagazin.com.ua
Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.ua/