|
1 л молока 1 ст. ложка сметани
Молоко необхідно закип’ятити, а потім охолодити його до 35-40 градусів. Стінки ідеально чистого посуду (глиняного або скляного, але в жодному разі не металевого) вимастити сметаною й налити ще тепле молоко, не перемішувати. Вкутати банку або глечик рушником, не накриваючи кришкою, і поставити на 12 годин в тепле місце. У мене стояла біля батареї найтепліше місце). Потім перенести на кілька годин (3-4 год) на холод. Зберігаємо у холодильнику під закритою банкою. Смачно.
P.S. За легендою, рецепт гуслянки подарували людям мольфари, як напій здоров’я, молодості та довголіття. Насправді, цей унікальний продукт сприяє не лише відновленню життєвих сил та нормалізації травлення, але і нормалізує вагу та імунну систему. Крім того, гуслянка зберігає свої властивості на протязі року. Друга назва цього продукту – «зимне молоко» тому, що його робили наприкінці літа з метою консервування літнього молока, а споживали його взимку. З неї робили масло, свіжий творог, сметану, або використовували в якості соусу та напою. З часом її смак стає більш гострим за рахунок молочно-кислих бактерій, а користі більше. Гуслянка має особливий смак – солодкувато-кислий та легку повітряну структуру без сироватки. Цей продукт займає середнє положення між сиром, сметаною та маслом. Це робить гуслянку універсальною у використанні – десерти з ягодами, фруктовими джемами, карамеллю замінять магазинні йогурти; соуси для салатів та десертів, доповнення до супів, каш, овочевих страв. За допомогою гуслянки гуцули виготовляли домашній сир, який не лише має неперевершений молочно-вершковий смак, а й всі ті корисні якості, які має гуслянка.
Джерело: простори інтернету
|
|