|
500 г борошна + 100-150 г на досипання 150 г цукрової пудри 90 г смальцю ( свинного жиру ) або 100 г вершкового масла 225 г меду 120 г лляного яйця ( спосіб приготування тут ) 1,5 ч. л. соди без гірки 15 г кориці 0,5 кавової ложки імбиру 0,5 кавової ложки гвоздики
Пряникове тісто по цьому рецепту не потрібно витримувати в холодильнику! Випікати відразу! Тепер приготування: Мед ставимо на водяну баню, він повинен нагрітися до гаряча, але не кипіти. Всі сухі інгредієнти висипаємо в миску і гарненько перемішуємо. Далі смалець змішуємо з борошном (500 г), заливаємо гарячим медом і акуратно вимішуємо ложкою. Потім додаємо лляні яйця. Тепер можна вже місити руками, поступово додаємо борошно. яке залишилося, поки тісто не стане одним колобком. Зазвичай на заміс йде не більше 5 хвилин, колобок вийде м'яким і еластичним, не липким. Тісто не повинно розтікатися чи розповзатися на столі. Головне не перестаратися з борошном, інакше тісто почне кришитися і з ним буде важко працювати. Даємо відпочити тісту 5 хвилин, за цей час розігріваємо духовку до 180 градусів. Прянички 6-8 см, товщиною 4-5 мм, у мене випікаються 10- 13 хвилин. Готовий пряник повинен трішки підрум'янитися, бути золотистим (але не коричневим, темним), краї теж не повинні темніти, коли прикладаємо палець, то не повинен залишатися відбиток, тісто не повинно провалюватися і пряник не повинен бути м'яким.
Джерело: Рецепт від Валерії з Хлібопічки з деякими змінами
|
|