Починаємо з того, що перемішаємо добре борошно і розпушувач. Не лінуйтеся, дуже важливо добре з'єднати сухі інгредієнти. У іншій чаші змішаємо масло кімнатної температури і цукор . Збивайте міксером до повного з'єднання інгредієнтів, хвилини 2-3. Почергово додавайте яйця , кожен раз добре перемішуйте міксером суміш.
Якісно все розмішали і вводимо йогурт або сметану. Беріть середню жирність (5-10%). Туди ж додаємо сік лимона і всю цедру (якщо лимон невеликий, візьміть 2 або 3, чим більше цедри, тим пахучіше).
Закінчуємо сухою сумішшю в три етапи. Додали третину борошна з розпушувачем, змішуємо міксером і повторюємо. Готовое тісто викладаємо у паперові формочки, укладені у форму.
Випікайте при 160-170 градусах хвилин 20-25. Тут визначаємо так: як тільки зверху почне утворюватися легка скоринка - пора виймати. Коли вийняли першу партію - викладіть кекси на решітку, нехай остигають. Коли всі кекси випекли і охололи, наповнимо їх лимонним курдом, приготовленим заздалегідь. Не пропускайте цей крок. Кекси без курда будуть смачними, але лимонного блаженства вже не вийде.
Готуємо лимонний курд.
Натріть цедру з одного лимона на дрібній тертці. Сильно подрібнювати не варто, тому що надалі ми будемо крем проціджувати. Вичавіть сік лимонів. Відокремте жовтки від білків, нам знадобиться 4 жовтки. Зберіть в чаші або відразу в сотейнику цукор, вершкове масло, лимонний сік, цедру і жовтки. На середньому вогні в сотейнику нагрівайте масу, постійно помішуючи віночком. Поступово вона стане густою, з'являться великі бульбашки (які будуть тут же лопатися). Якщо хочете отримати більш густий крем - додайте 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю на самому початку. Знімайте суміш з вогню і процідіть через середнє сито. Тут важливо позбутися цедри і грудочок від яєць. Готовий курд перелийте в баночки, накрийте плівкою (так, щоб вона стосувалася поверхні крему) і дайте охолонути, після чого приберіть в холодильник. За ніч він придбає свою правильну текстуру.
Зверху капкейки покриваємо білковим кремом. Я брала рецепт від idianka
італійська меренга