|
[center]
Тісто 3 яйця 1 склянка цукру 1 склянка меду 2 ст. ложки сметани 1 столова ложка олії 0,5 кг муки 1 чайна ложечка соди 1-2 чайні ложечки кориці 1 склянка горіхів жменя родзинок Сироп 3 столові ложки цукру 0,5 склянки води Гвоздика, пахучий перець, мускатний горіх
Для сиропу цукор в невеликій посудині поставити на газ і , увесь час мішаючи, довести до темно-коричневого кольору. Обережно ( може «стріляти») влити 0,5 склянки кип’ятку, розмішати. Приправи подрібнити, всипати в гарячий сироп, накрити кришкою і залишити, щоб повністю остиг, відцідити. В холодний сироп всипати соду, розмішати. Горіхи порізати, родзинки запарити і висушити. З муки, потрібної для тіста, взяти 2 столові ложки і вимішати з родзинками і горіхами. Мед розігріти, щоб був рідкий, остудити. Збити яйця з цукром, додати мед, сметану, олію. Поступово сипати муку і підливати сироп, додати корицю. Тісто має бути, як густа сметана. Коли тісто добре збилося ( на поверхні з’являються пухирці), всипати горіхи з родзинками і мукою і добре вимішати. Пекти спочатку при 160, потім 200С . Форма 16х34 см. Готовий медівник, коли він повністю остигне, загорнути в рушничок, потім в папір, а тоді в поліетиленовий мішок і сховати від домашніх мінімум на тиждень. Я свій медівник на Різдво пекла 30 грудня. Зберігається довго. На Йордан приховала шматочок – був ще кращий.
Джерело: Старий сімейний рецепт. Так пекла медівник ще моя бабця.
|
|