|
Для салату:
Суміш листя салатів (у мене маш-салат) 0,5 шт. болгарського перцю 3 ст. ложки консервованої кукурудзи 10 шт. оливок 10 шт. в'ялених помідорів 1 телячий стейк оливкова олія трава чебрецю сіль перець чорний свіжезмелений
Для крутонів:
2 скибки білого хліба 2 зубчики часнику 3 ст. ложки оливкової олії прованські трави
Для соусу:
2 ч.л. меду 2 ч.л. гірчиці 2 ч.л. бальзамічного оцту сіль оливкова олія
Салат з'явився спонтанно із залишків продуктів та завдяки моїй ліні. Все почалося з того, що в новорічну ніч я передумала жарити стейки, а вони вже були замариновані. Отже, спочатку маринуємо стейк: в мисочці змішати сіль, свіжезмелений чорний перець, чебрець сушений, оливкову олію. Натерти сумішшю стейк, залишити маринуватися. Для крутонів (спочатку звучали, по-простому, як "сухарики", але чоловік коли їх побачив, то, перекривляючи відомого героя з відомого фільму, сказав з прононсом: "О, кгрутон!") в окремій мисочці змішати оливкову олію, розчавлений часник, прованські трави. Із хліба зрізати скоринку, нарізати кубиками 1 х 1 см. Кубики хліба викласти на деко, зверху полити сумішшю з олії, часнику та трав. Підсушити в духовці при температурі 150 градусів 15-20 хв. Для соусу в ще одній маленькій мисочці змішати мед, гірчицю, бальзамічний оцет, сіль, оливкову олію. Все добре вимішати, розтерти. Спробувати на смак, скоригувати, додаючи на свій смак чи солі, чи оцту. Розжарити сковороду-гриль до максимальної температури, дочекатися, що б аж димок з неї пішов. Зменшити вогонь, викласти на суху сковороду стейк. Жарити по 2 хв. з кожного боку (2 хв. - перевернути - 2 хв. - перевернути, і знову, 2 хв. - перевернути - 2 хв. перевернути). Перевертати обов'язково або лопаткою, або щипцями, ні в якому разі не виделкою, щоб не проколоти стейк і не випустити сік. Готовий стейк викласти на тарілку, накрити фольгою. На велику пласку тарілку викласти листя салату, полити половиною соусу, обережно руками перемішати. Болгарський перець нарізати подовж на вузькі полоски, викласти на листя салату. Зверху посипати кукурудзою та порізаними оливками. Стейк порізати на вузькі шматочки, як пластини, викласти на тарілку з салатом. В'ялені помідори порізати, викласти на шматочки стейку, зверху трішки полити олією з помідор. Фінальний штрих - викласти крутони, зверху полити заправкою для салату. Так багато написала, а насправді салат робиться за півгодини, а з'їдається ще швидше. Було в мене на новорічний стіл ще пюре з кореня селери, то з цим салатом аж мелькнуло.
Смачного!
Джерело: Рецепт власний, взагалі, в таких салатах можна змінювати складові, виходячи з того, що є в холодильнику та з власного настрою.
|
|