|
100 г свіжих дріжджів 0,5 л молока 0,5 л жентиці 8 жовтків і 4 білки 150 гр вершкового масла 25-30 гр горілки 0,5 ст. ложки солі 0,5 склянки цукру 2 - 2,5 кг муки.
Опару я не ставлю, роблю у безопарний спосіб. Дріжджі розчинити у 0,5 склянки молока. Борошно просіяти. Жовтки відділити від білків і розтерти з сіллю. Так пасочка буде жовтенькою, з тією ж метою яйця беру домашні. Як дріжджі гарно піднімуться, вилити їх у просіяне борошно, додати решту підігрітого молока і жентицю (невеликими порціями), жовтки, білки, горілку, цукор, наприкінці - вершкове масло. Гарно вимісити, доки тісто відставатиме від рук. Тісто поставити у тепле місце. Як гарно виросте (як правило, це займає 1,5-2 години), ще раз його вимісити і знову поставити щоб підходило. Після цього починати робити пасочки. Невеличкі кульки тіста розкласти у форми і, доки воно там підростає, починати тачати коси та усіляки прикраси. Прикраси і коси в "критичних" місцях "приклеяти" на жовток. Жовтком помастити перед самою посадкою у духовку.
|
|