|
сало свіже сіль кухонна чиста вода
Спеції:
перець чорний перець духмяний перець білий лист лавровий кмин зіра коріандр гірчичний порошок сіль цукор часник свіжий
В емальовану каструлю влити теплу воду. Засипати сіль, перемішуючи, поки не перестане розчинятись (~5 склянок води, 1 склянка солі). Охолодити. Зачищене сало занурити в розсіл шкуркою вгору. Сало має вільно плавати в воді без тягаря. Можна класти в два шари, але не більше, краще вже вкласти його бочком. Каструлю покласти в холод. Тонке сало буде готове через добу, середнє - через дві, а дуже товсте - через три доби. Потім сало дістати і викласти на решітку, щоб трохи обсохло на повітрі. Час обсихання залежить від товщини сала ~3 год. Змішати мелені спеції з часником, цукром, сіллю. Все додавала "на око", тому пропорцій нема. Кожен шмат сала натерти спеціями. Поставити на решітку маринуватись на ~2 год. Можна скласти в каструлю, застеливши дно бавовняною тканиною, щоб краї звисали. Скласти сало. Накрити краями тканини і кришкою. Зберігати в холодильнику. Або в пакети і в морозилку. Сало має визріти ще добу.
Ну, що я хочу вам сказати: сало просто казкове! Їж його щодня і не набридає. З морозилки, трішки відтанувши, чудово ріжеться тонкими плястерками. А далі, шматочок чорного хліба і сало - пііісня...
Слід нагадати: за результатами спеціальних досліджень виявлено, що в 100 грамах свинини міститься 60 міліграмів холестерину, яловичини — 67, телятини — 87, м'яса птиці — 113, маргарину — 186, вершкового масла — 244, білків курячого яйця — 1560, риб'ячого жиру — 5700. Тоді, як у свинячому салі є тільки сліди холестерину. Водночас воно містить у собі всі незамінні аміно- і жирні кислоти. Свіже сало зберігає всі свої біологічно цінні якості, не пошкоджені й не знищені грубою переробкою. Сучасною медициною встановлено, що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів і тому рекомендується з профілактичною метою, особливо в екологічно несприятливих зонах, щоденно його споживати жінкам по 45—50, а чоловікам — по 65—70 грамів.
Отже, шануймося, браття!
Смачного!
Джерело: від tumanofaaaa з сайту hlebopechka.ru
|
|