|
1 середня морквина 4-5 середніх картоплин половина цибулини 8-9 великих сушених білих грибів 2-3 ст. л. олії 5-6 горошин чорного перцю сіль, мелений чорний перець до смаку 1,5 л води зелень - за бажанням
Це мій сімейний рецепт, одна з страв, яка обов"язково має стояти на столі на Свят-вечір разом з кутею. Готували в роду і по маминій, і по батьковій лінії, хоча жили в різних районах області. Ця юшка, хоч і пісна, має бути дуже насиченою, святковою, тому грибів давали багато, щоб юшка була майже чорною. Можна їсти і гарячою, і холодною - на другий день і холодна вона теж смачна.
Приготування: Гриби помити і попередньо замочити хоча б на годину. Залити водою і варити на маленькому вогні 30-45 хвилин. Овочі почистити і порізати, картоплю різати крупно - на 8 частин. Додати овочі, посолити і поперчити, покласти перець горошком. Гриби вийняти і порізати на дрібніші шматки, покласти назад в юшку. Варити 20-25 хвилин на дуже маленькому вогні, щоб не втратити прозорості. За 5 хвилин до готовності додати 2-3 столових ложки олії. Якщо є, можна додати якусь нетрадиційну олію - наприклад, ріпакову, або хоча б соняшникову домашнього віджиму, це додасть запаху.
Страва проста, але є однією з самих улюблених в нашій родині, і також є обов"язковою стравою на святковому столі на Свят-вечір.
Джерело: Мій сімейний рецепт (готувала бабуся і прабабуся)
|
|