Торт Мохіто з сирним суфле та м'ятним зефіром
Дуже ніжний та легкий літній десерт з трьома надзвичайно смачними прошарками, з легкою нотою мигдалю та м'яти.Для основи я використала рецепт улюбленого
шведського гостьового пирога:
натерта цедра 1 лимону
250 мл цукру
250 мл борошна 1 ч. л. розпушувачу
2 великі яйця
1/4 ч. л. солі
1 ч. л. ван. есенції
1/2 ч. л. мигдалевої есенції
113 г маслаДуховку розігріти до 180 градусів.
1. Підігріти масло - щоб було тепле і рідке (не гаряче!!!) - гріла в МХП.
2. В миску для збивання натерти цедру лимона, додати склянку цукру і пальчиками вимішати цедру з цукром.
3. Коли цукор стане вологий, вбити 2 яйця і добре збити в піну.
4. Муку з розпушувачем просіяти в миску. По черзі в збиту масу додавати по пів порції муки і масла, щоразу акуратно вимішуючи.
5. Вилити в змащену жиром або застелену пергаментом форму (діаметр 26см).
6. Пекти 25 - 30 хв - щоб верх пирога зарум'янився. Охолодити. Викласти на тортівницю, на якій буде подаватися торт.
7. Боковину тортівниці для випічки обгорнути харчовою плівкою, на низ покласти корж, закріпити - якщо корж при випічці зменшився чи його необхідно було обрізати - для заливки шарів використати тортівницю меншого діаметру).
При бажанні (якщо торт буде дуже високий) нарізати довгі смужки картону (використовую білий дитячий картон формату А4 - розрізаю на дві довгі смужки), обгорнути їх плівкою (боковину тоді не обгортати плівкою), вкласти між стінкою тортівниці і нижнім шаром.
Корж можна просочити пюре:
4 ст.л. ягід збити з
4-5 ст.л. сметани (без цукру), за допомогою силіконового пензлика змастити корж.
Нижній сирний шар - ягідний:1 ст.л. з гіркою желатину - залити 100мл кип'яченої води кімнатної темп-и - нехай набухне - потім легше розчиняється
400 г сезонних ягід - полуниці, чорниці, суниці - сьогодні я використала чорницю
300 г домашнього сиру - збити блендером разом з ягодами та
4-5ст.л. цукру300 мл 30 - 36 % вершків - збити з
1 ст.л. цукру200 мл сепараторної (домашньої) сметани - можна збити окремо з 1 ст.л. цукру, або разом з вершками.
Желатин розігрівати в МХП по 30 секунд, не доводячи до кипіння, щоразу добре вимішуючи ложечкою до повного розчинення.
До розчиненого желатину додати 3 - 4 ст.л. збитих вершків чи сметани, акуратно вимішати в однорідну масу, з'єднати з ягідним пюре, збитими вершками та сметаною. Акуратно вимішати, попробувати на смак- при застиганні маса стане менш солодкою. При бажанні додати цукор (краще цукор-пудру - швидше розтане). Вилити на нижній корж, розрівняти, поставити в холодильник на 40 - 60 хвилин.
Середній шар- лимонно-сирне суфле:цедра та сік одного лимону
300 мл вершків
250 мл сметани
300г сируза смаком - приблизно
8 - 10 ст.л. цукру 1 пакетик ванільного цукру
1ст.л. желатину з гіркою - розчинити як в попередньому шарі
1. Сир + сметана + половина цукру + лимонний сік - збити блендером.
2. Вершки збити з другою половиною цукру.
3. До розчиненого желатину додати 3 - 4 ст.л. збитих вершків, акуратно вимішати. В мисці з'єднати сир, вершки, додати цедру лимона, розчинений желатин, вимішати, вилити на торт, розрівняти, поставити в холодильник на 40 - 60 хвилин.
Верхній шар - м'ятний зефір:
1 ст.л. желатину з гіркою - залити 100 мл води, потім підігріти, але не до закипання, вимішати до повного розчинення.
7г м'яти - дрібно порізати ножицями, вимішати з 2 ст.л. води, перелити в маленьку ємність, заморозити в морозильнику, збити блендером до однорідної маси.
В оригінальному рецепті м'яту необхідно було просто збити блендером з водою, але вона просто розмазується по стінках, а порізана та заморожена дуже гарно збивається.
В кого нема електронної ваги - ось приблизна кількість м'яти, необхідної для торту:
3 білки збити з
200 мл цукру та
пакетиком ванільного цукру. Яйця перед використанням необхідно добре помити рідиною для миття посуду.
Краще використовувати домашні свіжі яйця або переконайтеся, що вони свіжі.
При бажанні можна приготувати зефір на основі сиропу - зварити сироп з 200 мл цукру та 100 мл води, зварити його до тугої кульки - коли крапля сиропу, опущена у холодну воду, тримає форму і не розчиняється - але не переварити до зміни кольору - буде гірчити. За той час, поки вариться сироп, збити білки в стійку піну і, не припиняючи збивати, влити тоненькою цівкою гарячий сироп. Маса відразу збільшиться в об'ємі.
Пару ложок безе вимішати з розчиненим желатином, вилити в збиті білки, додати м'яту, вимішати, за бажанням додати лимонного соку - я додала приблизно 2 ст.л.
Отриману масу викласти на лимонне суфле, розрівняти. Майте на увазі,що зефірний шар швидко застигає.
Покласти в холодильник до застигання.
Перед подачею на стіл довгим ножем з вузьким лезом акуратно обвести по краю торту, зняти боковину.
При бажанні верх торту прикрасити ягодами, м'ятою, збитими вершками.
* Сир можна попередньо перемолоти на м'ясорубці на дрібній решітці - тоді збивати сирні маси можна і міксером, а не блендером.
** Для нижнього сирного шару можна використати заморожене полуничне пюре з цукром.
*** Кількість цукру в кожному окремому шарі можна збільшувати чи зменшувати - як вам смакує.
**** Також можна до кожного желейного шару додати одну-дві краплини барвника для яскравості та контрасту.