Риба печена
Рецепт давній, мамин, оригінальна назва звучить інакше, але я її не скажу
Велику рибину (карпа - краще дзеркального - легше чистити, або коропа), помити, зняти луску, вибрати очі, зябра і акуратно розрізати пузо кухонними ножицями. Відразу пишу, що серединку(нутрощі) я не викидаю, а акуратно перебираю руками - відділяю жовчний міхур, плавальний пузир і стравохід, а все, що залишається, відкладаю в тарілку - це делікатес. Про те, що робити з ікрою, напишу також пізніше. Так чищу усі рибини.
Ще раз промиваю під проточною водою. Потім викладаю її на дошку, роблю два надрізи вздовж хребта і готую маринад.
В оригіналі він складався з солі, перцю, багато видавленого часнику і лаврового листя, покришеного руками (тепер таке щастя продається в "Метро" у меленому вигляді) - це все необхідно добре розтерти руками.
З часом до нього додали олію - щоб легше було намазувати, а крім того, за бажанням, можна додавати каррі, лимон, порізаний на дрібні шматочки, або інші спеції для риби.
Змастити рибу приготовленою сумішшю і відкласти мінімум на 30хв(якщо дуже спішите - запихайте в духовку відразу). Можна залишити на ніч, а для особливо лінивих (типу мене) - купити більше риби, замаринувати і заморозити у фользі (гарний вихід у випадку несподіваних гостей) - потім разом з фольгою викладати в духовку і пекти.
Пекти рибу при температурі +200 від 30хв до 1год - це залежить від розміру риби і духовки
. Дві рибини по 750г я пекла 45хв.
Споживати в холодному і гарячому вигляді - мама завжди її пече на Святу вечерю.
P.S. Писати оце усе набагато довше, ніж зробити
!