На Великдень в нас обов’язково готують цвіклу (тобто бурячок з хроном) і білий хрін (соус з хрону, яєць і сметани). Це мій найбільш улюблений соус, я його роблю завжди побільше щоб вистарчило їсти хоча б тиждень а потім зроблю на ново.
Білий хрін50 грам свіжого хрону потерти на дрібній терці (до такої роботи беріть мужа або комбайн, кого легше вмовити)
4 зварених на круто яйця
сік з одної цитрини
1/2 скл сметани і одна ложка майонезу (за бажанням)
сіль, перець
Яйце і хрін втерти на дрібній терці (не така як на деруни а як на сир) і заправити семтаною, соком цитрини, сіллю і перцем. Попробуйте на смак, якщо вам дуже «солодке» то додайте ложку-дві майонезу.
Вибачайте, точного перепису нема бо я роблю на смак. Наприклад, я обожнюю коли від такого соусу аж плачеш, бо так добре чути хрін, а мій чоловік такого моцного не дуже полюбляє. Он і регулюю нераз співвідношення хрону і сметани. Але соус як на мене заслуговує уваги.
Я його радо поїдала з
мяском тушеним в томатному соусі.
Мяско дуже легко робиться. Довільний кусень свинини, краще нога або рульки (тобто верхня частина копитця) покраяти на порційні кусочки і скласти в гусятницю, додати дві великі цибулини покраяні на плястерки, лавровий листок, чорний і духмяний перці горошком, посолити і залити все склянкою томатного соку. Можна і чуть більше соку дати, це якщо любите щоб залишилось багато соусу пізніше. Все поставити в духовку на 2 години і тушити при температурі 185-190 градусів цельсія. Після двох годин, витягаємо мяско і даємо йому відпочити ще пів години перед тим як споживати.
В мене таке мяско їдять всі, навіть вибредні дітиска. А з клюсочками то за милу душу.
Смачного!