Сьогодні, напередодні Вербної неділі, православним послаблюється піст, можна вживати рибну ікру..Просто так із хлібом - нецікаво, вирішила насмажити різних оладків)))) Взагалі задумувались великі млинці на дріжджах, але вкинула забагато муки( вічно від рецепта відступаю!)))) то вийшли оладки.
Цибуляники
1 стакан теплої води
25-30 грамів пресованих дріжджів
3 ст.л. олії
половина чайної ложки солі
1 ст. л. цукру
1 велика цибулина
2 зубки часнику
2 ст. муки Цибулю натерти на найменшій тертці(як на деруни), я перебила на кашу блендером. Все добре вимішати ложкою, накрити і дати зійти як мінімум 40 хв. Посмажити оладки , не обминаючи тісто, а акуратно зачерпнути скраю. При вживанні складається враження, що їмо біляші...смачно пахне цибулька...
Гречаники
Ці оладки трохи складніші.. Маю гречану муку, треба десь дівати...бо курей не маю...
А якщо серйозно, то наші предки-слов"яни дуже поважали гречане борошно, вважали гречку й жито основою раціону...І не дарма, бо чого тільки в тій гречці нема, всілякі мікроелементи, вітаміни, залізо...ще й глютен відсутній. Але з однієї тільки гречаної муки вироби крихкі, купи не тримаються, тому обов"язково треба додавати житню або пшеничну.
3ст.л. гречаної муки
3ст л. житньої муки
1 ст крутого окропу
2 ст теплої води
30 гр пресованих дріжджів
пів чайної ложки солі
1,5 ст. л. цукру
1-1,5 ст пшеничної муки
4ст л. олії
смажені гриби, цибуля, морква,
сухі приправи за смаком Спочатку треба заварити гречану муку. Всипаємо в миску гречану і житню муку. Вливаємо 1 ст крутого окропу, розтираємо ложкою...даємо постояти трохи, хв.10, і починаємо вливати потроху ще один стакан вже ледь теплої води...розмішуємо гарненько. Тісто повинно вийти як густа сметана. Додаємо дріжджі, сіль, цукор. Даємо зійти , поки тісто не збільшиться удвоє. Потім всипаємо 1-1,5 ст пшеничної муки, і підливаємо ще 1 ст. теплої води, щоб тісто стало "оладкової" консистенції..Додаємо олію. Тісто має ще раз зійти. Потім додати за смаком смажені овочі, гриби, чи тушену капусту. Дати зійти ще разок. Смажити оладки ,намагаючись не переминати тісто.
Смак досить насичений, легкий гречаний аромат...Оладки варті уваги, одним словом)))) О! Забула ще додати, що купила на базарі кропиву, страшенно вітамінну річ, тре було якось замаскувати, щоб їли...І от я ошпарила кропиву в окропі, дрібно порізала і додала в тісто.
А ось так треба їх споживати, смакуючи з ікрою..)) мм...смачненько було...