Продовжую тему
Меню на Свят-вечір"Салат з капусти- 1 головку свіжої капусти пошаткувати,додати 2 натерті морквини і 1 дрібно різаний болгарський перець.Все перемішати,додати 1 ст.л.олії,1 ст.л. цукру ,1 ч.л. оцту,а сіль і перець за смаком
Оселедець домашній-
Маринад:1 л. води
1 склянка солі
6-7 листків лаврових
1 ч.л. чорного перцю горошком
1 ч.л. гвоздики-не меленої
1 ст.л. оцту
Все це закип"ятити і охолодити.В охолоджений маринад покласти на 4 години
1,5-2 кг розмороженої скумбрії,почищеної від голови ,плавників і кишок.Коли риба просолиться,вийняти хребет з кістками так,щоб не пошкодити філе.Зняти шкірку і приготувати наш оселедчик до заливки.Можна його на шматочки поділити
Заливка;
1 склянка олії
1 ст.л. оцту
2 ч.л. гірчиці
1 ст.л. цукру
В скляну посудину викладаємо: шар цибулі,різаної кільцями -потім шар філе- посипати меленим чорним перцем-лаврове листя -цибуля-філе і т.д. до кінця,для смаку можна додати кооіандр горошком.
Все це залити гірчичною заправкою, яку ми приготували.
Дайте оселедцям постояти 1 добу..
Доповнення:щоб оселедці гарно просолились,їх бажано проколоти на спинках , а-- маринад можна порцію збільшити ,аби риба була повністю у ньому;
Тушкована риба-1 кг. філе будь-якої риби порізати на шматочки,скласти в казанок ,додати підсмажену цибулю з морквою,різаний червоний болгарський перець.
1 ст.л. борошна підсмажити на олії ,розвести її у 1 склянці води і залити рибу.Додати 1-2 ст.л. томатної пасти, сіль,перець і цукор за смаком.
Тушкувати на повільному вогні.
Пляцок пісний-500 гр. борошна,1 склянка води,1 ст.л. цукру,1 ст.л. олії,1 ст.л.горілки,1 ст.л. дріжджів або 1 ч.л. соди,трішки солі.
Замісити м"яке тісто і дати йому підійти.Потім розкачати пласт,наколоти його виделкою і і порізати ножем на частини.Спечений пляцок поламати по надрізах на шматочки , скропити розтопленим маслом і скласти у тарілочку з підливою:
Підлива:1 склянка маку ошпарити окропом, відцідити,перетерти,додати 2\3 скл меду,0,5 скл.окропу,0,5 скл. мелених горіхів.Перемішати
Пиріжки з квасолею-для тіста:0,5 л теплої води
50гр. дріжджів,1 ч.л. цукру ,0,5 ч.л. солі,2 ст.л. олії ,борошно до 1 кг.,місити до молодого тіста,змащуючи руки олією.
Начинка:відварена потерта квасоля з підсмаженою цибулею.
Коли тісто підійде,можна формувати пиріжки і смажити їх на олії ,або спекти
.
Узвар-в охолоджений для смаку додати ванільний цукор,корицю,мед.