Fish and Chips (Fish'n'Chips)
Риба та картопля-фрі
(класична англійська кухня) Смажені шматочки риби та картопля-фрі - це найпопулярніший фаст-фуд старої доброї Англії (мережа ресторанів Fishn'Chips у Лондоні у 8 разів більша, ніж Макдональдс). Ця страва має давню історію. Чарльх Діккенс згадав про неї у романі "Олівер Твіст"(1839р), а перші магазинчики, у яких продавали смажену рибу та картоплю відкрилися у Лондоні у 1860 році Джозефом Маліном і, майже одночасно, на півночі Англії в м.Мосслі в 1863 році. Це був дохідний сімейний бізнес, який розміщався на першому поверсі особняків.
Тепер
fish and chips популярні також в Австралії, Новій Зеландії, Канаді, США.
А ось і сам рецепт:картоплю - помити, почистити, порізати на порційні шматочки, ще раз промити і підсушити на рушнику
філе риби (біле м'ясо) - порізати на порційні шматочки (розмір шматочків - на ваш смак), обсушити
мукаКляр:1 яйце
1 скл. пива
2-3 ст.л. муки
сіль, чорний перець
Змішати, залишити на 10-15 хвилин.
Це стандартний варіант кляру з пивом - ви, на свій смак, можете додавати будь-які улюблені спеції.
У фритюрниці спершу приготувати картоплю фрі при температурі 190 градусів, потім шматочки риби обмокнути в муці, потім - в клярі і смажити при температурі 180 градусів до золотистої скоринки.
Соус:Від соусу також залежить кінцевий смак вашої страви. Ви можете приготувати
смачний соус до риби від Каті. Cмакуватиме і
соус від Наталі, але ми приготували соус тартар:
2-3 мариновані корнішони - порізати малесенькими кубиками
зелень петрушки - дрібно порізати
майонез на сметані від Любані - або змішати майонез і сметану 1:1
Подавати гарячим.
* Я по рецепту чемно посмажила у фритюрниці картоплю, а потім почала смажити рибу і зіткнулася з проблемою - кляр прилипав до стінок сітки і витягнути потім шматочки смаженої риби було проблематично. Тому решта риби швиденько посмажила у великій кількості жиру на пательні - і швидше, і краще.