Хоч надворі щось типу календарної зими, мені так захотілося шашлику, що на іменини доці спекла його таки в банці - з'їли на "Ура!", потім прийшлось повторювати
:
Шашлик в банці М'ясо - шия, вдруге готувала з телятини - також було дуже смачно! - порізати порційними шматочками - у мене було дуже мало часу на маринування, тому я порізала маленькими шматочками - вони усі дуже гарно промаринувалися і запеклися, але можна і різати звичними нам грубими шматками
шпондер, сало - краще купляти базарне, домашнє, копчене, з запахом копченостей - порізати невеликими пластинками-квадратиками
цибуля - одна будь-якого розміру (я взяла одну, але велику - як в тому анекдоті про раків , котрі по "3"
) - треться на грубій терці до маринаду, 2-3 - діаметром як шматочки мяса - порізати грубшими кільцями - для нанизування
сіль, перець, спеції - які вам до смаку - я ще брала польський "маринад для м'яса" - дуже смачний з цілими зернятами, терла мускатний горіх, суміш перців
зелень - мала порізану заморожену
за бажанням -
вино сухе, оцет, майонез (хто що любить)
крім цього -
банка 3л (у мене специфічна польська на 3,5л з широким горлом - дуже зручна),
фольга, палички для шашликівМ'ясо викласти в миску, насипати солі, спецій, додати зелень і руками добре вим'яти - щоб з'явився сік. Потім додати терту цибулинку (на очі вже набігають сльози на згадку про цю процедуру
), вино чи що ви любите, перемішати і залишити маринуватися.
На дно банки можна нарізати ще одну цибулину (це не обов'язково - робиться для збільшення кількості рідини на дні банки, але в мене тої рідини було стільки, що через годину мусіла вилити, зняти фольгу і дати шашликам ще хвилин 20 підсушитися) - були дуже сочисті!
Промариноване мясо нанизати на палички, в перемішку зі шпондером, салом та цибулею - додатковий смак і аромат.
Скласти стоячи в банку - як я вже писала, я нарізала маленькі шматочки м'яса, ще й нанизувала цілу паличку, а потім по середині розрізала і в мене в банку помістилося 2 шари стоячих вертикально шашличків - як на мене, в такому вигляді вони естетичніше дивляться на тарілці
.
Банку закрити фольгою і поставити в холодну духовку.
Духовку розігріти до 200 градусів, пекти 1 - 1,2 години - я пекла 80 хвилин (для надійності
).
Цибулю для подачі замаринувала окремо.
P.S. Вдруге пекла не в банці - опробовувала нову духовку сестрички, тому прийшлось зробити з 2 шарів фольги прямокутну формочку під розмір шашликів і накрити фольгою - також дуже гарно пропеклися.
Звіти - на головну.