Іриночко,так,з пісного тіста.Інколи з додаванням невеликої кількості дріжджів. Такі прикраси я також роблю на Пасочки.Тісто замішувати можна так:борошно і вода-приблизно на 0,5 склянки муки :3 ст.л.води( на пластичне тісто.Втирати у борошно шматочок тіста ,поки він не стане тугим і його можна буде розкачувати до прозорості.Без цукру!!!!Цукор надає пекарській скульптурі золотисто- коричневого відтінку.
Цитата: Натонька
Яйцем їх не мастять??
Натонько!Прикраси з тіста викласти на коровай,змащений жовтком.При випіканні ,-коровай ,Паски стають рум"яними , і мають гарний полиск,наче лаковані,а прикраси змастити тільки білком або водою,тоді на готовому виробі колоски ,листочки ,калина,- збережуть свій ніжний кремовий відтінок .
Цитата: Ірка-Шкірка
беруть шматок тіста з короваю, замішують тугіше і виробляють фігурки.
Можна й такі прикраси зробити,вони будуть ще й дуже смачні.
коли я випитувалася, то казали, що беруть шматок тіста з короваю, замішують тугіше і виробляють фігурки. Але знаю, що роблять їх і з пісного тіста.
Я пробувала і з тугішого дріжджового і з прісного. Обоє вийшли дуже добре.
Це вже за бажанням. Так як написала Маєчка, що з прісного тіста воно просто буде світле і буде краще триматись форми - адже тісто без дріжджів. Але коси, то треба робити з дріжджового тіста. А он квітки і листочки то таки краще з пісного тіста.
Марусю, та я б не казала, що тут клюють ... Просто деякі короваї настільки вбрані в мастику, що їх не видно - на перший погляд здається, що це торт. А в короваї кожна оздоба має своє значення - як 12 різдвяних страв, тому, не знаючи, можна такого набажати... Це як був документальний фільм про весільний рушник - так там мама своїми руками вишила доньці рушник з 2 частин полотна - чого не можна категорично робити - то потім було пізно шкодувати...
а, ну та, так і буду робити))) Хіба переживаю, аби мені ніц не потріскало.. бо як печу плетенку, то тріскає.. І паска деколи тріскає, тре певно знати якогось секрета)) Температура певно ще якась має бути спеціальна, чи шо... В оту косу що зверху, то кажуть, що насипають сіль...
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Я хочу сказати короваї печуть з тіста здобного та оформляють по різному в кожному регіоні є свої традиції. На заході більше хлібний коровай печуть. Та кожна госпоиня пече по своєму та оформляє. Колись пекли та прикрашали тістом пісним, бо небуло нета та бабці в селі і не знали про білковий заварний крем. Тому прикрашали калиною, барвінком, пташками, лебедями, журавлем, колосками пшеиниці та коралями. У мене на весіллі був такий. А також білком оформляють більш святково виглядає це традиція більш поширена на сході України. Тепер молоді господині прикрашають виробами з мастіки та по-європейськи обятнутий мармишкою. А далі слово за клієнтом я зараз частіше бачу клієнти замовляють сучасні короваї з мармишковим оформленням, а з тіста ні. Листають альбом з фото і тицькають хочу такий. З яскравими солодкими квітками, лебедями листочками, які потім зїсти можна.
І я підтримую Іру. Коровай - це не просто тортик весільний, який оформляємо, чим хочемо. Коровай - це сакральна ритуальна їжа, з глибочезною символікою. І тут щось порушувати не можна. Це як, допустимо, в молитві "Отче наш" слова міняти, бо мені так більше подобається)))) Є речі, яких треба або чітко дотримуватись, або не використовувати зовсім.
А далі слово за клієнтом я зараз частіше бачу клієнти замовляють сучасні короваї з мармишковим оформленням, а з тіста ні. Листають альбом з фото і тицькають хочу такий. З яскравими солодкими квітками, лебедями листочками, які потім зїсти можна.
клієнт бездумно приходить вибирати і дивиться на яскраві...але якщо клієнту у доступній формі роз"яснити всі традиції, то майже всі свою думку змінять (правда залишаються одиниці які категорично стоять на свому). Та наскільки я знаю на оті цукрові, айсінгові,мармишкові прикраси для короваю був просто бум, "Хвиля моди", та вже все повертається назад...і більшість уже хоче коровай як мколись...
--------------------
Ніколи не повертайся назад, там все залишилось без змін!!!