Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Напої » Безалкогольні напої » Сирівець (стародавня українська кухня)
 

Сирівець (стародавня українська кухня)

2 травня, 2009  |  Коментів (2)  |  Рубрика: Безалкогольні напої, Кулінарні статті
 

Сирівець (стародавня українська кухня)


Сирівець (хлібний квас) - один з найпоширеніших і найулюбеніших в Україні традиційних напоїв. Квас - давній напій, відомий ше з літописів часів Київської Русі: "Повесть временных лет" свідчить, що на святі з приводу перемоги над печенігами і відкриття церкви св. Преобаження у 996 р. князь Володимир наказав спорядити вози, накласти на них хліб, м'ясо, рибу, різні плоди, мед у діжках і квас та розвозити по місту з благодійними цілями. Відрізняли кваси "черстві" й "викислі" ("черствими" у давньогруському побуті називали свіжі кваси). Багато згадок про сирівець і в пізніших джерелах. Котляревський пише: "І кубками пили слив'янку, мед, пиво, брагу, сирівець...", "Дідона рано схопилась, пила з похмілля сирівець".

У 18-20 ст. сирівець виготовляли у такий спосіб: підсмажений житній хліб заливали окропом, охоллджували до кімнатної температури, додавали шматок хлібного розчину або дріжджі, накривали й лишали на кілька днів у теплому місці, стежачи, щоб він не перекисав; перед вживанням квас відціджували; готовий квас розливали у пляшки, закорковували й зберігали у погребі. Деякі господині розчин заміняли запареним і охолодженим хмелем.

Більш давнім способом приготування сирівцю був такий: житнє, ячне або вівсяне підсмажене зерно або солод додавали у діжку з запареними сухарями. Квас мав червонуватий колір, кисло-солодкий смак. Цей спосіб приготування ще й досі зустрічається подекуди на Полтавщині, Чернігівщині, Київщині. На Катеринославщині, Херсонщині до квасу клали малаї на розчині з пшоняного чи кукурудзяного борошна. Сирівець готували без цукру, але пасічники додавали для смаку шматок медового стільника.

Споживали сирівець протягом усього року, але найбільше - весною та влітку, коли з нього робили холодник і заправляли ним зелений борщ. Сирівець і нині є популярним народним напоєм.

Покласти в діжку черствий житній хліб (якщо залишається хліб, його треба підсушити в духовці, щоб він злегенька загнітився, але не підгорів), всипати 4 скл. житнього борошна і запарити окропом, накрити і поставити на добу. Окремо взяти 2 скл. борошна, розчинити водою, додати дріжджі, розчинені у 12 скл. води, і поставити в тепло на добу.

Влити цю опару в діжку, вимішати, долити водою, щоб діжка була повною. Через кілька днів сирівець буде готовий. Тримати його в прохолодному місці, і скільки вибереться, стільки ж одразу долити водою. Зберігається довго. На відро води - 1 кг сухарів.

Газета "Кухня" №16 (2003)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: marinka (16 березня 2010 15:50)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 236
Дуже цікава, пізнавальна стаття про сирівець, квас. Дякую!!!
 



#2 написав: Ксенічка (26 лютого 2013 15:28)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 846
Корисно!! Отак почитити такого чогось пізнавальненького про наші українські напої.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Вафельниця
  Пише Cherevichok (Сьогодні, 19:26)
Салат "Веснянка"
  Пише oksana d (Учора, 14:07)
В'язання гачком (крючком)
  Пише Романна ()
Щоб в будинку було тепло
  Пише ОЛЕСЯ ()
Жіночі роздуми...
  Пише Darka ()
Твори добро-2
  Пише Darka ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Дитячі хвороби і лікування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Миколайчики (свято наближається)
  Пише Натонька ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 69
Гостей: 45
Користувачі: Kvitochka, Galya, olea69
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100