Щука фаршированаЯк не раз я зазначала, у нашій родині всі полюбляють рибу, а щука фарширована- то вже традиційне блюдо.
Нещодавно чоловік приніс з рибалки двох щук.
Більшу
приготувала для фарширування і заклала в морозилку до чоловікових уродин, а маленьку приготували сьогодні.
У почищеної щуки підрізала хребет і обережно, як панчоху, зняла шкіру з головою і плавниками( в місцях плавників треба обережно, щоб не розірвати). Потім відділила від кісток філе, змолола разом з двома вареними яйцями, цибулиною, маленьким шматочком свіжого сала, розмоченою булкою.Посолила, поперчила за смаком, добре вимісила.
Цією масою начиняємо щуку
Далі тушку натираємо сіллю і перцем, змазуємо майонезом або сметаною, посипаємо(за бажанням) приправою до риби- і відправляємо в духовку.
Для святкового столу я під рибу ще роблю таку подушечку:
замішую трішки тіста на воді і солі, розкачую таким чином, щоб, коли покладеться на цей "прямокутник" щука, з усіх країв виступало приблизно сантиметрів по 5 .Потім це тісто, що виступає, нарізаю на промені- і випікаю рибу на цьому тісті. Саме тісто в їжу не вживається, але воно вбирає сік, який витікає зі щуки, риба не підгорає, а тісто-промінчики , випікаючись, трішки вигинаються, нагадуючи пелюстки, і вже самі по собі є прикрасою, яка гармонійно поєднується з овочами.
На жаль, не встигла ні прикрасити, ні навіть естетично викласти, бо мої рибоїди шматки хапали прямо з-під ножа.