Завиванець з маком
Тісто:3ск.борошна, 180мл.теплого молока,150гр.маргарину або масла(розтопити і остудити), 6 жовтків, 45гр.дріжджів, 6ст.л.цукру,1,5ст.л.олії, 1/2ч.л.солі, 1,5ст.л.спирту або горілки,1уп.ванільного цукру.
Дріжджі розчинити в теплому молоці з 1ст.л.цукру і залишити на 15 хвилин.Замісити тісто, в кінці замісу додати розтоплене масло. Залишити в теплі на 1 годину.
Макова маса:500гр.маку запарити і втерти(перекрутити двічі на м'ясорубці через дрібне ситечко),200гр.цукру,100гр.ізюму,50гр.посічених горіхів,1ст.л.меду,мигдальний аромат, 6 білків.
Білки збити на густу піну з цукром і додати до макової маси.
Тісто поділити на три частини, розкачати на пергаментному папері і змастити маком(краї тіста не змащувати маком).З одного боку піднімаючи пергамент,- завернути тісто в рулет, а потім завернути його в пергаментний папір, залишивши по 3см.вільного місця по краям.
Пекти при температурі 180гр.-30-40 хвилин.
Полити люкером:1/2ск.пудри розтерти з 3ст.л.гарячої(кип'яченої) води.
Рецепт взятий із польського сайту "Moje wypieki".