Капуста, засипана пшоном
Цю давню страву часто готувала моя бабуся Параска (с.м.т.Войнилів Калуського р-ну). Без неї в селі не обходилась жодна гостина - чи то весілля, чи уродини, чи похорон... Коли з якоїсь причини не було цієї страви на столі, гості, розходячись, перемовлялись, що навіть капусти з пшоном не подали ))
~700 г квашеної капусти
1.5-2 скл. пшона
1 скл. сметани краще домашньої
1 скл. молока
1 ст.л. борошна
цибулина
сало
часник
Квашену капусту відварити до готовності, води залишити, щоб тільки покрила капусту
Зверху на капусту висипати промите пшоно, не перемішувати (якщо перемішати, пшоно може пристати до дна каструлі і пригоріти)
Варити до готовності пшона
Тим часом дрібно порізану цибульку підсмажуємо на олії до золотистості
вливаємо сметану, добре прогріти до загустіння. Коли пшоно розвариться,.. беремо колотівку і починаємо інтенсивно розминати до однорідності... так робили моя бабуся, але тепер більш зручний спосіб - комбайн. Закидаємо вміст каструльки разом з сметанним соусом в комбайн , насадка "ніж", і розбиваємо до однорідності.
Повертаємо все в каструлю, ставимо на вогонь, солимо, вливаємо молоко, розмішане з борошном ( борошно, щоб молоко не звернулось), помішуючи колотівкою, варимо хвилин 10.
Сало довільно порізати і підсмажити до шкварок. Подавати страву, поливши зверху шкварками, їсти в прикуску з часником))
Під час посту цю страву теж варили тільки без молока і сметани, поливали зверху підсмаженою на олії цибулькою...
Смачного!Запрошую на обговорення
сюди